Intel schimba strategia de lansare a procesoarelor, afecteaza lansarile de Mac-uri

Compania Intel a facut recent un anunt foarte important care pune in discutie pastrarea strategiei Apple de a actualiza anual Mac-urile cu hardware imbunatatit, compania sa partenera schimband complet modul in care produce procesoare pentru PC-uri din intreaga lume.

Pana acum cei de la Intel functionau in baza unei strategii denumite tick – tock, aceasta avand la baza alternarea reducerii dimensiunilor chop-urilor in procesul de fabricare cu dezvoltarea de noi arhitecturi pentru procesoarele vandute in lumea intreaga.

Aceasta strategie a fost utilizata timp de 1 deceniu si Intel a redus substantial dimensiunile procesoarelor folosite in calculatoare, in momentul de fata compania folosind procese de fabricare de 14nm si 10nm fata de cel de 65nm folosit acum 10 ani.

Avand in vedere ca reducerea dimensiunilor chip-urilor nu mai este posibila cu costuri reduse, cei de la Intel au anuntat o schimbare de strategie privind lansarea de procesoare, anuntul venind impreuna cu lansarea liniei de procesoare Kaby Lake.

As part of our R&D efforts, we plan to introduce a new Intel Core microarchitecture for desktops, notebooks (including Ultrabook devices and 2 in 1 systems), and Intel Xeon processors on a regular cadence. We expect to lengthen the amount of time we will utilize our 14nm and our next-generation 10nm process technologies, further optimizing our products and process technologies while meeting the yearly market cadence for product introductions.

Intel a introdus o noua microarhitectura pentru procesoarele dedicate PC-urilor, iar incepand de anul acesta nu va mai reduce dimensiunile chip-urilor, ci doar va optimiza procesul de fabricatie si performantele produselor existente pentru a mentine ciclul anual de lansari de produse.

Avand in vedere ca Apple isi baza strategia de lansari de Mac-uri pe procesul tick – tock a celor de la Intel, schimbarea de strategie ar putea pune in discutie planurile celor din Cupertino deoarece ei acum vor trebui sa aduca imbunatatiri noi pentru produse separat de schimbarea procesoarelor.

intel tick tock

Daca pana acum in lansarile de Mac-uri noi se punea mare accent pe procesoare noi cu procese de fabricatie mai bune, de acum compania Apple va trebui sa implementeze si functii sau caracteristici mai importante pentru a-si face produsele atractive.