Primele imagini cu fabrica Pegatron care asambleaza iPhone-uri

Pegatron a oferit unei publicatii americane posibilitatea de a vizita una dintre fabricile in care sunt asamblate terminale iPhone pentru compania Apple, mai exact fabrica din Shanhai, una dintre cele mai mari pe care compania din China o are.

Intregul campus al fabricii ocupa peste 90.000 de metri patrati si peste 50.000 de persoane sunt angajate acolo pentru a asambla terminale iPhone care sunt vandute in lumea intreaga, nenumarate cazuri de incalcare a drepturilor muncii fiind raportate de-a lungul anilor.

Apple si Pegatron au lucrat impreuna pentru a rezolva problemele raportate pana in prezent, iar accesul oferit jurnalistilor americani este o tentativa de a demonstra ca totul functioneaza normal in China, sau cel putin asta vrea Pegatron ca noi sa credem.

In centrul campusului sunt o sectie de pompieri, o sectie de politie si o posta, o serie de autobuze plimband angajatii de la o cladire la alta, multiple restaurante cu autoservire si spatii de recreere fiind deasemenea amplasate pentru angajati.

The men and women stare into face scanners and swipe badges at security turnstiles to clock in. The strict ID checks are there to make sure they don’t work excessive overtime. The process takes less than two seconds. After passing through metal detectors to sniff out camera-equipped devices that could be used to leak pictures of unreleased new products, the workers follow arrows on the floor and inspirational posters on the wall.

La intrarea in fabrici insigna fiecarui angajat este scanata astfel incat fiecare persoana sa nu munceasca multe ore peste program, aceasta masura de securitate fiind urmata de alta in care detectoare de metale sunt folosite pentru a impiedica introducerea de aparate de fotografiat in interiorul fabricilor.

fabrica Pegatron asamblare iPhone

Mai departe, scarile interioare au plase de siguranta amplasate in interiorul lor pentru a preveni sinuciderile, iar dupa schimbarea in hainele de munca angajatii trec din nou printr-o procedura de verificare a prezentei, apoi incep lucrul pe liniile de productie.

They climb up a stairwell with safety netting draped across the middle, to prevent accidents—or suicide attempts. At a bank of lockers, they don blue hairnets and swap their shoes for clean plastic slip-on slippers. At 9:20 a.m., the 320-worker production unit lines up with military precision in four rows for their roll call.

In ciuda accesului oferit de catre Pegatron in fabrica sa, presa din China acuza in continuare compania ca isi plateste angajatii cu salarii prea mici si ii obliga sa faca ore suplimentare pentru a castiga suficient de multi bani pentru a supravietui.

fabrica Pegatron asamblare iPhone 1

Compania Apple a fost aspru criticata din cauza modului in care sunt tratati angajatii partenerilor sai din China, asa ca actiuni de acest gen vor continua cel mai probabil in viitorul nu foarte indepartat intr-o tentativa de a demonstra ca totul este bine in tara.

fabrica Pegatron asamblare iPhone 2

fabrica Pegatron asamblare iPhone 3