Oamenii de stiinta invata robotii sa simta durerea

Oamenii de stiinta construiesc roboti care pot merge si vorbi ca noi, iar acum sunt sunt pe care sa le ofere o alta calitate pe care noi oamenii o avem: abilitatea de a simti durerea.

Cercetatorii din spatele tehnologiei cred ca sensibilazarea la durere a robotilor este dezvoltata in ideea in care acestia, si oamenii care lucreaza cu ei, sa fie feriti de rau si sa fie in siguranta.In cazul in care exista o amenintare in ceea ce proveste motorul robotului sau alta de genul, sa se poata lua masuri de evitare.

Pain is a system that protects us, When we evade from the source of pain, it helps us not get hurt.

~ KUEHN, IEE SPECTRUM

Cu aceasta idee in minte, Kuehn si colegul lui Sami Haddadin sunt in curs de dezvoltare a ceea ce ei descriu ca fiind un “sistem nervos de robot artificial” pentru locul de muncaa.

Pentru ca sistemul sa funcționeze, trebuie sa fie capabil sa simta diferite forme de durere (cum ar fi o flacara sau un cutit) si sa isi dea seama ce sa faca cu privire la aceasta (o actiune reflex adecvata). Ei folosesc sistemul nervos uman ca sursa de inspiratie a acestora.

S-au testat unele dintre ideile lor, folosind un brat de robot cu un senzor pe deget, care poate detecta presiunea si temperatura. Acesta foloseste un plasture “‘robot-tissue” modelat pe pielea umana pentru a stabili cat de mult durere ar simtit si, prin urmare, ce masuri sa ia.

In cazul in care bratul simte durerea, se retracteaza incet pana cand durerea se opreste, iar apoi revine la sarcina sa initiala. Durere severa, intre timp, face ca bratul sa mearga intr-un fel de “mod de blocare” pana cand primeste ajutor de la un operator uman.

Getting robots to learn is one of the most challenging things but is fundamental because it will make them more intelligent, ~ robotics expert Fumiya Iida of Cambridge University

Learning is all about trial and error. When a child learns that falling over causes pain, it then learns to do it with more skill.