Noi lentile microscopice pot aduce camere DSLR in smartphone

Daca asteptati cu nerabdare ca smartphone-urile sa poata egala DSLR-urile in ceea ce priveste calitatea pozelor inregistrate in viata de zi cu zi, ei bine o noua inventie numita metalens ar putea schimba in totalitate modul in care inregistram poze de pe terminalele mobile.

Vorbim despre lentile microsocopice construite dintr-un strat de quartz transparent care are in compozitie structuri ce focalizeaza  si rearanjeaza lumina cand trece prin ele, rezultatul final fiind capacitatea de a inregistra poze mult mai bune decat in prezent.

In clipul video de mai jos puteti vedea cum este formata structura acestui strat de quartz si cum functioneaza intreaga inventie, noua tehnologie fiind capabila sa obtina performante mai bune decat cele folosite in actualele camere vandute pe pietele globale.

In testele de laborator, metalens au avut o acuratete cu pana la 30% mai buna decat cea a lentilelor folosite intr-un microscop, deci vorbim despre o adevarata inovatie in domeniul inregistrarii foto-video, cel putin in testele facute in conditii de laborator.

In my opinion, this technology will be game-changing. The quality of our images is actually better than with a state-of-the-art objective lens. I think it is no exaggeration to say that this is potentially revolutionary. But our lenses, being planar, can be fabricated in the same foundries that make computer chips. So all of a sudden the factories that make integrated circuits can make our lenses.

Partea si mai buna a acestui nou tip de lentile sta in faptul ca fabricarea lor este mult mai ieftina decat in cazul lentilelor conventionale, iar acest lucru ar putea genera inclusiv o reducere a costurilor de fabricare a smartphone-urilor lansate de catre producatori.

Avand in vedere ca noua tehnologie este deocamdata in stadiu de dezvoltare, nimeni nu stie de cat timp va fi nevoie pentru ca ea sa fie adusa pe piata, asa ca ramane de vazut daca o vom vedea in curand, sau vreo alta data, in smartphone-uri sau tablete.