Prima Pagina smartphone Noi lentile microscopice pot aduce camere DSLR in smartphone

Noi lentile microscopice pot aduce camere DSLR in smartphone

Daca asteptati cu nerabdare ca smartphone-urile sa poata egala DSLR-urile in ceea ce priveste calitatea pozelor inregistrate in viata de zi cu zi, ei bine o noua inventie numita metalens ar putea schimba in totalitate modul in care inregistram poze de pe terminalele mobile.

Vorbim despre lentile microsocopice construite dintr-un strat de quartz transparent care are in compozitie structuri ce focalizeaza  si rearanjeaza lumina cand trece prin ele, rezultatul final fiind capacitatea de a inregistra poze mult mai bune decat in prezent.

In clipul video de mai jos puteti vedea cum este formata structura acestui strat de quartz si cum functioneaza intreaga inventie, noua tehnologie fiind capabila sa obtina performante mai bune decat cele folosite in actualele camere vandute pe pietele globale.

In testele de laborator, metalens au avut o acuratete cu pana la 30% mai buna decat cea a lentilelor folosite intr-un microscop, deci vorbim despre o adevarata inovatie in domeniul inregistrarii foto-video, cel putin in testele facute in conditii de laborator.

In my opinion, this technology will be game-changing. The quality of our images is actually better than with a state-of-the-art objective lens. I think it is no exaggeration to say that this is potentially revolutionary. But our lenses, being planar, can be fabricated in the same foundries that make computer chips. So all of a sudden the factories that make integrated circuits can make our lenses.

Partea si mai buna a acestui nou tip de lentile sta in faptul ca fabricarea lor este mult mai ieftina decat in cazul lentilelor conventionale, iar acest lucru ar putea genera inclusiv o reducere a costurilor de fabricare a smartphone-urilor lansate de catre producatori.

Avand in vedere ca noua tehnologie este deocamdata in stadiu de dezvoltare, nimeni nu stie de cat timp va fi nevoie pentru ca ea sa fie adusa pe piata, asa ca ramane de vazut daca o vom vedea in curand, sau vreo alta data, in smartphone-uri sau tablete.

 • Srb Srb

  Nu o sa se poata “niciodata” sa egaleze dslr pt ca asa zice viorel

 • Droid

  Hahaha, ce tare-i asta…
  O sa ajunga sa egaleze DSLR-ul cand o sa ii ajungem noi pe nemti. Spune, Viorel, ai curaj sa spui ca nu o sa-i ajungem ‘niciodata’?
  Pai o sa-i ajungem. Doar ca ei trebuie sa stea pe loc vreo 50 de ani. La fel si cu DSLR-ul. Ai prins ideea?

 • Viorel Predatorul

  Asa este Srb, un senzor de imagine de dimensiunea unei unghiute de la degetul mic al mainii nu va putea inregistra imagini de aceeasi calitate cu cele pe care le inregistreaza un senzor mare cat o cutie de chibrituri. Este vorba de logica.
  Cuvantul “niciodata” este cel mai potrivit in cazul asta 🙂

 • Srb Srb

  ok nu trebuia sa te repeti, eu doar am zis celor care nu stiu treaba asta 🙂

 • Srb Srb

  logic..dar daca Viorel spune niciodata…e clar ca DSLR nu se vor opri niciodata ca sa nu fie prinsi…eu sunt genul care nu spun niciodata in domenii din acestea. Eu as spune ca niciodata un om normal nu va putea trai vesnic..dar nah fiecare cu ale lui

 • Toma

  Chestia asta cu telefonul sa egaleze un DSLR nu se va intampla niciodata, pentru ca daca va exista o tehnologie de ultima ora, Canon sau alti mari producatori o vor perfectiona si o vor pune intr-un aparat profesional, fara a fi limitati de dimensiuni si de costuri.

 • Toma

  Niciodată să nu spui niciodată, da rhai să spunem în timpul vietii noastre ca să avem un orizont aproximativ de timp.

 • Srb Srb

  ok, daca in timpul vietii noastre ne referim la 10 ani (banuiesc ca Viorel are cam 70 ani) atunci da nu or sa ajunga la calitatea DSLR, dar daca pui 30-40 ani atunci….ma indoiesc

 • Toma

  Nu, am vrut sa spun ca nu numai telefonul va evolua ci si DSLR-ul, si tot timpul va fi o distanta intre ele.

 • Srb Srb

  intrebarea este cat timp va mai evolua sau or sa mai existe bani bagati in aparatele respective cand vanzarile clar sunt afectate. ma rog mai vedem, pastram legatura

 • Mircea Radulescu

  Daca asa o sa fie incep sa-ti dau dreptate, tocmai azi mi-am luat un Sony A7s.

 • Toma

  Pentru moment nu mi-a cerut nimeni să-i fac poze la nuntă cu telefonul, dar mai știi pe viitor ce se poate întâmpla!

 • Srb Srb

  da dar nu poti baga bani gramada doar pt profesionisiti…acum 15 ani si lumea normala cumpara aparate din acestea…acuma nah pt doar niste poze sa le ai cu tine le faci cu telef