iOS 10 – Siri, widget in LockScreen, Poze, Maps, Mesaje, modificari de interfata si toate noutatile

iOS 10 este prezentat in aceste momente de catre compania Apple, cei din Cupertino pregatindu-se sa anunte toate modificarile pe care le vom avea disponibile in prima versiune beta, sau abia din toamna.

Lock Screen

Prima functie importanta prezentata de catre Apple se numeste Raise to wake, ea permitand vizualizarea informatiilor de pe ecran prin simpla ridicare a iPhone, fara a apasa pe vreun buton.

Folosind 3D Touch putem deschide foarte rapid notificarile din LockScreen, in acelasi mod in care il folosim in alte aplicatii, dar putem inchide rapid toate notificarile deschise deja.

Control Center a fost regandit cu o interfata modificata, el avand si o interfata speciala pentru a asculta muzica, iar o interfata separata acum ne afiseaza si widget-uri.

Widget-urile sunt disponibile in LockScreen cu o interfata complet modificate, acestea putand fi vizualizate intr-un format diferit fata de cel pe care Apple l-a oferit pana in prezent.

Pentru aplicatia Mail compania Apple ne ofera o noua optiune de a vedea contactele cu care vorbim des, acestea fiind afisate cu o iconita de utilizator in dreptul lor.

Toate aplicatiile au acum o interfata speciala in care afiseaza intr-un ecran mic informatii direct din aplicatiile noastre, fara a le mai accesa separat.

Siri

Siri are suport pentru aplicatii terte incepand din iOS 10, asa cum ni s-a spus, asistentul personal putand afisa acum si interfata unor aplicatii direct in a sa pentru a ne permite sa raspundem mai rapid la mesaje, de exemplu.

Mesageria este posibila cu Slack, WeChat sau WhatsApp Messenger, astfel ca veti putea trimite rapid mesaje folosindu-le.

Siri permite cautarea dupa poze sau sesiuni de fitness, toate aplicatiile fiind afisate direct in interfata sa, trimiterea de bani fiind deasemenea posibila.

In CarPlay aplicatiile pot face inclusiv apeluri VoIP, iar Siri este in centrul tuturor acestor functii in iOS 10.

QuickType

Pentru QuickType avem suportul Siri pentru ca tastatura sa ghideasca mult mai usor ce vrem sa scriem, ea analizand discutiile in detaliu, Siri fiind chemat in ajutor.

Analizand tot ceea ce vorbim cu prietenii, Siri ofera recomandari pentru texte, sau recomandari pentru trimiterea de locatii, sau informatii de contactare, in baza a ceea ce se scrie intr-o conversatie.

Mai mult decat atat, Siri va putea crea automat intrari in calendar in baza unor cuvinte cheie privind locatii, timp, sau feluri de mancare, existente intr-o conversatie.

Poze

Pentru poze in iOS 10, compania Apple ne permite sa le cautam mult mai rapid in baza tuturor locatiilor in care ele au fost inregistrate.

Mai mult decat atat, iOS 10 contine un sistem de recunoastere faciala a persoanelor din poze, astfel incat vom avea afisate albume cu persoanele cele mai importante cu care am inregistrat poze in mod constant.

Acelasi sistem de recunoastere este folosit si pentru obiecte sau poze, albume dedicate fiind facute, cautarea printre ele fiind oferita foarte rapid in aplicatia Photos.

Folosind inteligenta artificiala inteligenta, iOS 10 este capabil sa afiseze informatii despre un eveniment important la care am fost, sau poze vechi dintr-o data importanta pentru noi, ori informatii facute in trecut cu persoane importante, sau o locatie foarte importanta.

Toate aceste poze sunt afisate intr-o interfata de utilizator complet noua, care face vizualizarea mult mai placuta.

Noul sistem Memories din aplicatia Poze, photos, a iOS 10 este disponibila inclusiv in macOS Sierra 10.12.

Maps

Aplicatia Maps are un design complet nou, butoanele de control pentru locatii fiind mult mai usor de accesat.

Aplicatia Maps este proactiva, astfel ca permite afisarea de locatii printr-un meniu ce poate fi tras de jos in SUS, precum control Center.

In partea de jos din aceasta interfata exista multiple cuvinte cheie pentru cautari, swipe-uri laterale facute pentru ele afisand diverse locatii de interes.

Aplicatia Maps are o noua interfata pentru ghidare automata si face zoom in in timpul navigatiei pentru a vedea contiile de trafic mai bine.

Noi optiuni rapide de control sunt disponibile intr-o interfata noua, aplicatia Maps spunandu-ne chiar si cu cat se prelungeste o calatorie daca deviem de la ruta pentru a vizita un magazin sau altul.

In CarPlay, aplicatia Maps afiseaza navigare ghidata in bord.

Aplicatia Maps poate fi folosita si prin aplicatii terte folosind extensii, astfel ca aceste aplicatii terte pot fi accesate din Maps pentru a ne permite, de exemplu, sa facem rezervari la restauratele favorite si nu numai.

Muzica

Apple Music are 15 milioane de abonati in momentul de fata, avand cea mai mare crestere dintre toate serviciile de streaming audio.

Aplicatia Muzica aduce un design nou pentru Apple Music, intreaga interfata fiind complet modificata pentru a pune muzica in prim-plan pentru utilizatori.

Exact asa cum ni s-a spus, aplicatia Muzica are o noua interfata pentru meniul For You care ne ofera recomandari in baza intereselor noastre.

Player-ul muzical a fost regandit pentru a pune in prim-plan coperta unui album, restul interfetei de utilizator fiind alba in jurul pozelor.

Meniul Connect a fost ascuns de catre compania Apple in interiorul aplicatiei Muzica, astfel ca utilizatorii vor putea intra mai greu in contact cu vedetele preferate.

Noua interfata a Apple Music vine pe toate produsele Apple si Android.

News

Apple sustine ca 60 de milioane de oameni folosesc aplicatia News, cu peste 2000 de publisheri.

Aplicatia News are un design nou pentru a convinge lumea sa nu paraseasca platforma, Apple prezentand informatiile mai importante intr-un format mult mai atractiv si in baza a ceea ce ne intereseaza.

Pentru a face si publisherii fericiti, compania Apple a implementat un sistem de abonamente si afiseaza notificari cu stirile importante direct in LockScreen.

Home

Apple a lanst aplicatia Home pentru iOS 10 care va fi integrata in toate iDevice-urile, ea permitand controlarea tuturor gadget-urilor care au platforma Apple implementata.

Aplicatia Home are o interfata foarte intuitiva care permite controlarea rapida a tuturor informatiilor, o functie numita Scenes este gandita pentru a inchide gemurile, a stinge luminile sau a bloca usa, totul fiind pregatit pentru culcare.

Mai mult decat atat, aplicatia Home este integrata cu Siri si permite controlarea casei direct din asistent, sau chiar din Control Center, cu o interfata dedicata.

In LockScreen pot fi afisate functii de control pentru aplicatia Home, inclusiv feed-uri video pentru camere video si sisteme de control pentru incuietori si multe altele.

Phone

Pentru aplicatia Phone, Telefon, exista deasemenea o interfata noua, aceasta afisand toate apelurile intr-un format mult mai bun, inclusiv optiunea de a asculta mesajele vocale direct din ea, daca operatorul ofera aceasta functie.

Mai mult decat atat, compania Apple permite afisarea de informatii privind apelantul, astfel ca putem afla rapid daca ne suna o companie care face apeluri in scopuri publicitare.

 In iOS 10 compania Apple schimba afisarea in LockScreen a apelurilor VoIp, astfel ca vom vedea o imagine mare a contactului care ne suna, indiferent din ce aplicatie o face.

https://www.youtube.com/watch?v=PERPpFWHnDM

Messages

Aplicatia Mesaje are parte de imbunatatiri din partea companiei Apple, ea permitand acum afisarea de link-uri cu preview-uri pentru website-uri, inclusiv preview-uri pentru clipuri video afisate direct in interfata aplicatiei.

Pentru inregistrarea de poze, aplicatia Mesaje afiseaza un feed direct din camera, exact precum in cazul Facebook Messenger, un swipe lateral afisand si restul pozelor inregistrate si disponibile in libraria foto.

Pentru emoji avem parte de iconite de 3 ori mai mari decat in trecut, un sistem de predictie pentru emoji fiind deasemenea implementat, un sistem inteligent al iOS permitand introducerea unui emoji peste orice cuvant care ii corespunde, totul printr-un simplu tap.

Animatii pentru bubble-urile de mesaje, acestea fiind afisate mai mari sau mai mici in functie de cuvintele care sunt scrise.

Pentru cei care doresc sa trimita mesaje speciale, cei de la Apple oferind o functie numita mesaje invizibile care ascund continutul pana cand utilizatorul il selecteaza, aceeasi functie fiid disponibila pentru poze, care sunt ascunse la cerere.

Cei carora le place sa scrie de mana, aplicatia Mesaje permite scrierea de mesaje folosind o interfata speciala, Digital Touch fiind denumita aceasta.

Artificiile sunt deasemenea integrate in noua aplicatie mesaje, ele putand fi afisate pe intregul ecran al terminalelor noastre, asa cum se intampla in Messenger.

Aplicatia Mesaje este acum capabila sa redea inclusiv muzica din Apple Music direct in conversatii, astfel ca nu va mai fi necesara deschiderea aplicatiei Muzica.

Aplicatia Mesaje va fi disponibila inclusiv pentru aplicatiile terte, un sertar de aplicatii care se pot interconecta la cea a Apple fiind afisate in el.

Prin aplicatii terte putem adauga noi caractere emoji, poze, clipuri video, sau chiar stickere, acestea putand fi introduse direct in conversatii.

Desigur ca platile mobile nu puteai sa lipseasca, utilizatorii putand face plati mobile prin aplicatia mesaje si aplicatii terte.

Separat de acestea, acum putem edita Live Photos, iar pe Safari in iPad avem optiunea de a face Split View si a vedea doua website-uri unul langa celalalt.

Pentru a ne asigura de protejarea intimitatii, compania Apple cripteaza toate datele trimise din terminale, iar sistemele de recunoastere faciala si a obiectelor cripteaza datele in terminale inainte de a fi verificate in serverele Apple, totul fara a crea un profil de utilizator.

Stergerea aplicatiilor

Una dintre functiile despre care Apple nu a vorbit, dar care va fi oferita, este posibilitatea de a sterge aplicatiile native in iOS 10. Da, ati citit bine, compania Apple ne va permite sa stergem aplicatiile native ale iDevice-urilor, unele fiind deja disponibile pentru descarcare prin intermediul App Store.

Compatibilitate

iOS 10 este compatibil cu :

 • iPhone 5;
 • iPhone 5C;
 • iPhone 5S;
 • iPhone SE;
 • iPhone 6;
 • iPhone 6 Plus;
 • iPhone 6S;
 • iPhone 6S Plus;
 • iPad 4;
 • iPad Air;
 • iPad Air 2;
 • iPad mini 2;
 • iPad mini 3;
 • iPad mini 4;
 • iPad Pro 12.9 inch;
 • iPad Pro 9.7 inch;
 • iPod Touch 6G.

Lansare

iOS 10 beta 1 va fi lansat astazi pentru dezvoltatorii de aplicatii din lumea intreaga, iOS 10 final urmand a fi lansat in toamna.

Versiunea beta publica a iOS 10 va fi disponibila incepand cu luna iulie.