iOS 10 – Siri, widget in LockScreen, Poze, Maps, Mesaje, modificari de interfata si toate noutatile

iOS 10 este prezentat in aceste momente de catre compania Apple, cei din Cupertino pregatindu-se sa anunte toate modificarile pe care le vom avea disponibile in prima versiune beta, sau abia din toamna.

Lock Screen

Prima functie importanta prezentata de catre Apple se numeste Raise to wake, ea permitand vizualizarea informatiilor de pe ecran prin simpla ridicare a iPhone, fara a apasa pe vreun buton.

Folosind 3D Touch putem deschide foarte rapid notificarile din LockScreen, in acelasi mod in care il folosim in alte aplicatii, dar putem inchide rapid toate notificarile deschise deja.

Control Center a fost regandit cu o interfata modificata, el avand si o interfata speciala pentru a asculta muzica, iar o interfata separata acum ne afiseaza si widget-uri.

Widget-urile sunt disponibile in LockScreen cu o interfata complet modificate, acestea putand fi vizualizate intr-un format diferit fata de cel pe care Apple l-a oferit pana in prezent.

Pentru aplicatia Mail compania Apple ne ofera o noua optiune de a vedea contactele cu care vorbim des, acestea fiind afisate cu o iconita de utilizator in dreptul lor.

Toate aplicatiile au acum o interfata speciala in care afiseaza intr-un ecran mic informatii direct din aplicatiile noastre, fara a le mai accesa separat.

Siri

Siri are suport pentru aplicatii terte incepand din iOS 10, asa cum ni s-a spus, asistentul personal putand afisa acum si interfata unor aplicatii direct in a sa pentru a ne permite sa raspundem mai rapid la mesaje, de exemplu.

Mesageria este posibila cu Slack, WeChat sau WhatsApp Messenger, astfel ca veti putea trimite rapid mesaje folosindu-le.

Siri permite cautarea dupa poze sau sesiuni de fitness, toate aplicatiile fiind afisate direct in interfata sa, trimiterea de bani fiind deasemenea posibila.

In CarPlay aplicatiile pot face inclusiv apeluri VoIP, iar Siri este in centrul tuturor acestor functii in iOS 10.

QuickType

Pentru QuickType avem suportul Siri pentru ca tastatura sa ghideasca mult mai usor ce vrem sa scriem, ea analizand discutiile in detaliu, Siri fiind chemat in ajutor.

Analizand tot ceea ce vorbim cu prietenii, Siri ofera recomandari pentru texte, sau recomandari pentru trimiterea de locatii, sau informatii de contactare, in baza a ceea ce se scrie intr-o conversatie.

Mai mult decat atat, Siri va putea crea automat intrari in calendar in baza unor cuvinte cheie privind locatii, timp, sau feluri de mancare, existente intr-o conversatie.

Poze

Pentru poze in iOS 10, compania Apple ne permite sa le cautam mult mai rapid in baza tuturor locatiilor in care ele au fost inregistrate.

Mai mult decat atat, iOS 10 contine un sistem de recunoastere faciala a persoanelor din poze, astfel incat vom avea afisate albume cu persoanele cele mai importante cu care am inregistrat poze in mod constant.

Acelasi sistem de recunoastere este folosit si pentru obiecte sau poze, albume dedicate fiind facute, cautarea printre ele fiind oferita foarte rapid in aplicatia Photos.

Folosind inteligenta artificiala inteligenta, iOS 10 este capabil sa afiseze informatii despre un eveniment important la care am fost, sau poze vechi dintr-o data importanta pentru noi, ori informatii facute in trecut cu persoane importante, sau o locatie foarte importanta.

Toate aceste poze sunt afisate intr-o interfata de utilizator complet noua, care face vizualizarea mult mai placuta.

Noul sistem Memories din aplicatia Poze, photos, a iOS 10 este disponibila inclusiv in macOS Sierra 10.12.

Maps

Aplicatia Maps are un design complet nou, butoanele de control pentru locatii fiind mult mai usor de accesat.

Aplicatia Maps este proactiva, astfel ca permite afisarea de locatii printr-un meniu ce poate fi tras de jos in SUS, precum control Center.

In partea de jos din aceasta interfata exista multiple cuvinte cheie pentru cautari, swipe-uri laterale facute pentru ele afisand diverse locatii de interes.

Aplicatia Maps are o noua interfata pentru ghidare automata si face zoom in in timpul navigatiei pentru a vedea contiile de trafic mai bine.

Noi optiuni rapide de control sunt disponibile intr-o interfata noua, aplicatia Maps spunandu-ne chiar si cu cat se prelungeste o calatorie daca deviem de la ruta pentru a vizita un magazin sau altul.

In CarPlay, aplicatia Maps afiseaza navigare ghidata in bord.

Aplicatia Maps poate fi folosita si prin aplicatii terte folosind extensii, astfel ca aceste aplicatii terte pot fi accesate din Maps pentru a ne permite, de exemplu, sa facem rezervari la restauratele favorite si nu numai.

Muzica

Apple Music are 15 milioane de abonati in momentul de fata, avand cea mai mare crestere dintre toate serviciile de streaming audio.

Aplicatia Muzica aduce un design nou pentru Apple Music, intreaga interfata fiind complet modificata pentru a pune muzica in prim-plan pentru utilizatori.

Exact asa cum ni s-a spus, aplicatia Muzica are o noua interfata pentru meniul For You care ne ofera recomandari in baza intereselor noastre.

Player-ul muzical a fost regandit pentru a pune in prim-plan coperta unui album, restul interfetei de utilizator fiind alba in jurul pozelor.

Meniul Connect a fost ascuns de catre compania Apple in interiorul aplicatiei Muzica, astfel ca utilizatorii vor putea intra mai greu in contact cu vedetele preferate.

Noua interfata a Apple Music vine pe toate produsele Apple si Android.

News

Apple sustine ca 60 de milioane de oameni folosesc aplicatia News, cu peste 2000 de publisheri.

Aplicatia News are un design nou pentru a convinge lumea sa nu paraseasca platforma, Apple prezentand informatiile mai importante intr-un format mult mai atractiv si in baza a ceea ce ne intereseaza.

Pentru a face si publisherii fericiti, compania Apple a implementat un sistem de abonamente si afiseaza notificari cu stirile importante direct in LockScreen.

Home

Apple a lanst aplicatia Home pentru iOS 10 care va fi integrata in toate iDevice-urile, ea permitand controlarea tuturor gadget-urilor care au platforma Apple implementata.

Aplicatia Home are o interfata foarte intuitiva care permite controlarea rapida a tuturor informatiilor, o functie numita Scenes este gandita pentru a inchide gemurile, a stinge luminile sau a bloca usa, totul fiind pregatit pentru culcare.

Mai mult decat atat, aplicatia Home este integrata cu Siri si permite controlarea casei direct din asistent, sau chiar din Control Center, cu o interfata dedicata.

In LockScreen pot fi afisate functii de control pentru aplicatia Home, inclusiv feed-uri video pentru camere video si sisteme de control pentru incuietori si multe altele.

Phone

Pentru aplicatia Phone, Telefon, exista deasemenea o interfata noua, aceasta afisand toate apelurile intr-un format mult mai bun, inclusiv optiunea de a asculta mesajele vocale direct din ea, daca operatorul ofera aceasta functie.

Mai mult decat atat, compania Apple permite afisarea de informatii privind apelantul, astfel ca putem afla rapid daca ne suna o companie care face apeluri in scopuri publicitare.

 In iOS 10 compania Apple schimba afisarea in LockScreen a apelurilor VoIp, astfel ca vom vedea o imagine mare a contactului care ne suna, indiferent din ce aplicatie o face.

https://www.youtube.com/watch?v=PERPpFWHnDM

Messages

Aplicatia Mesaje are parte de imbunatatiri din partea companiei Apple, ea permitand acum afisarea de link-uri cu preview-uri pentru website-uri, inclusiv preview-uri pentru clipuri video afisate direct in interfata aplicatiei.

Pentru inregistrarea de poze, aplicatia Mesaje afiseaza un feed direct din camera, exact precum in cazul Facebook Messenger, un swipe lateral afisand si restul pozelor inregistrate si disponibile in libraria foto.

Pentru emoji avem parte de iconite de 3 ori mai mari decat in trecut, un sistem de predictie pentru emoji fiind deasemenea implementat, un sistem inteligent al iOS permitand introducerea unui emoji peste orice cuvant care ii corespunde, totul printr-un simplu tap.

Animatii pentru bubble-urile de mesaje, acestea fiind afisate mai mari sau mai mici in functie de cuvintele care sunt scrise.

Pentru cei care doresc sa trimita mesaje speciale, cei de la Apple oferind o functie numita mesaje invizibile care ascund continutul pana cand utilizatorul il selecteaza, aceeasi functie fiid disponibila pentru poze, care sunt ascunse la cerere.

Cei carora le place sa scrie de mana, aplicatia Mesaje permite scrierea de mesaje folosind o interfata speciala, Digital Touch fiind denumita aceasta.

Artificiile sunt deasemenea integrate in noua aplicatie mesaje, ele putand fi afisate pe intregul ecran al terminalelor noastre, asa cum se intampla in Messenger.

Aplicatia Mesaje este acum capabila sa redea inclusiv muzica din Apple Music direct in conversatii, astfel ca nu va mai fi necesara deschiderea aplicatiei Muzica.

Aplicatia Mesaje va fi disponibila inclusiv pentru aplicatiile terte, un sertar de aplicatii care se pot interconecta la cea a Apple fiind afisate in el.

Prin aplicatii terte putem adauga noi caractere emoji, poze, clipuri video, sau chiar stickere, acestea putand fi introduse direct in conversatii.

Desigur ca platile mobile nu puteai sa lipseasca, utilizatorii putand face plati mobile prin aplicatia mesaje si aplicatii terte.

Separat de acestea, acum putem edita Live Photos, iar pe Safari in iPad avem optiunea de a face Split View si a vedea doua website-uri unul langa celalalt.

Pentru a ne asigura de protejarea intimitatii, compania Apple cripteaza toate datele trimise din terminale, iar sistemele de recunoastere faciala si a obiectelor cripteaza datele in terminale inainte de a fi verificate in serverele Apple, totul fara a crea un profil de utilizator.

Stergerea aplicatiilor

Una dintre functiile despre care Apple nu a vorbit, dar care va fi oferita, este posibilitatea de a sterge aplicatiile native in iOS 10. Da, ati citit bine, compania Apple ne va permite sa stergem aplicatiile native ale iDevice-urilor, unele fiind deja disponibile pentru descarcare prin intermediul App Store.

Compatibilitate

iOS 10 este compatibil cu :

  • iPhone 5;
  • iPhone 5C;
  • iPhone 5S;
  • iPhone SE;
  • iPhone 6;
  • iPhone 6 Plus;
  • iPhone 6S;
  • iPhone 6S Plus;
  • iPad 4;
  • iPad Air;
  • iPad Air 2;
  • iPad mini 2;
  • iPad mini 3;
  • iPad mini 4;
  • iPad Pro 12.9 inch;
  • iPad Pro 9.7 inch;
  • iPod Touch 6G.

Lansare

iOS 10 beta 1 va fi lansat astazi pentru dezvoltatorii de aplicatii din lumea intreaga, iOS 10 final urmand a fi lansat in toamna.

Versiunea beta publica a iOS 10 va fi disponibila incepand cu luna iulie.

77 COMENTARII

  1. Am urmarit live video si mi se pare fantastic! Sunt foarte multumit de functia raise to awake si notificarile implicite. De asemenea de imesage care a adus multe lucruri noi. Pana la urma ce doreati sa vedeti? Trebuia imbunatatit pe ici pe colo…astept i7 blue!

  2. da normal, adica cine isi permite un iphone ar trebui sa nu aibe probleme si cu datele…wtf…asa mai bine iti iei android la 50 dolari cu cartela si 500mb

  3. Oricum cred ca asta chiar este un preview la iOS/macOS etc tinand cont cat au deschis pt developers..deci in toamna sigur vor anunta cealalta jumatate !

  4. Cine rămâne fără baterie, sau cine n are nevoie pe o perioada stabilită de conexiune la internet cu siguranța ar avea nevoie de ceva de genul.

    Va pripiți aiurea ( tu si domnu Srb ) cu afirmații de genul “ai iPhone ai si bani de net”, dar gândiți va si la faptul ca nu toti avem nevoie de o conexiune in permanenta, sau mai avem si zone cu Wi Fi ( iar eu unul las Wi fi mai mereu deschis, cu sau fără date celulare ) si atunci e utila o asemenea comanda rapida, te mai scapă de acele 3 secunde pana intri in setări.

  5. Doar pentru ca tu n ai încercat, sau pentru ca tie nu ti place, nu iti rezerva dreptul de a-i jigni pe cei care il găsesc folositor ( jailbreak-ul ).
    Stiu ca e parerea ta, dar ar trebui s o lași mai usor atunci cand te gândești sa arunci cu vorbe urate.

  6. scri de parca trebuie 20 de pasi urmati ca sa opresti datele, de cand sunt utilizator de iPhone nici o data nu am oprit netul cu exceptia cand sunt in roaming cand tel o face automat.
    downloadeaza Launcher de pe app, e o iconita rosie cu o racheta care poti sa setezi ce vrei cu es in widget center.

  7. @semprebarca20:disqus vorbesti aiurea. Jailbreak-ul e pentru pasionatii de iOS si pentru cei care vor sa aiba chestii mult mai utile decat ezita Apple sa ofere oficial. Chestiile prezentate astazi de Apple se adreseaza pitipoancelor si cocalarilor (emoticoane si toate cele). Stai linistit ca in spatele jailbreak-ului se afla minti stralucite si nu are nimic de a face cu furtul precum iti imaginezi tu.
    Cat despre ce a prezentant asta, singura chestie care imi place e raise to wake, chiar daca o aveam si in iOS 7 multumita jailbreak-ului, si noul design al notificarilor. In rest, aceiasi slefuiala binevenita pentru aplicatii, dar cel mai probabil cu costul incetinirii dispozitivelor fata de iOS 9. Parerea mea e ca daca ai un iOS 9 cu jailbreak, nu are rost sa faci upgrade la iOS 10 ca nu ofera mai nimic util in plus.

  8. Nu vreau sa par vreun îngâmfat, dar sa stii data viitoare ca se scrie cu doi i : “scrii”.
    Apoi, multumesc de recomandare..
    Nu mi s a părut ca am exagerat, asa cum spui tu (“20 de pași”) dar daca știm ca ar putea fi posibil sa ne scutească de un intrat in configurări… De ce sa nu avem pretenția asta?

  9. stai linistit ca am sa scriu si data aviatoare cum imi vine, nu esti inganfat esti doar alt prof de romana care corecteaza pe uni(sau unii ?) cand fac greseli de ortografie pe net demonstran ce “el stie”.
    e ok sa vrei dar nu sa te dai cu curu de pamant ca vai doamne nu baga o functie numai tie si celui care ii iei apararea foarte de pret, avocate.

  10. nu stiu daca te-ai uitat la prezentare…dar
    ma gandesc cu atatea posibilitati din lock screen….ce rost mai are touchid? se pare ca altcineva are multe posibilitati in a interactiona cu telefonul tau fara deblocare….cumva o ia razna, poate cumva asta e viitorul pt touchid pe tot ecranul o data cu iphone 8 de la anul? adica daca faci 3d touch pe notificari si nu esti tu, sa nu mearga??!
    Cum este pe android?

  11. Eu am scris că doar tu poți aprecia că I message à la Facebook Messenger merge pentru copii. Tu îmi scrii despre lockscreen și Touch… Ce să existe în Android?

  12. pai ce te-am intrebat. sau nu intelegi intrebarea?
    banuiesc ca si in android ai o multime de optiuni in lockscreen …poate oricine sa le foloseasca fara sa deblocheze telefonul?
    si da toate animatiile alea mi se par de adolescenti, banuiesc ca le folosesti dar pt mine nu este ceva atat de important,sper sa nu distruga simplitatea in a scrie un mesaj si sa fie plin de buguri

  13. Am spus “parerea mea”.

    Referitor la ce ai spus,nu mai bine lasi ios-ul asa cum este el si faci update la ios 10? Ce rost are sa ingreunezi ios cu jail? Doamne Ajuta

  14. rivaldo amice ,mai bine lasa-ne sa facem jb linistiti ca niste cocalari veritabili ce suntem si tu mergi si joaca mingea pe maidan ….pardon pe sintetic ,ca nu esti cocalar 😉

  15. a scris zaone in articolul despre noutatile iOS 10 beta 1 cum se poate prin apasarea lunga pe serttings sa dezactivezi datele celulare in cazul in care ai 6s daca nu, nu.

  16. uite mai glumetule ca a implementat apple si pe gustul tau (si a lor) scurtatura de a dezactiva datele, binenteles daca ai 6s sau plus insa daca esti sarac, cu ochiu geana pe date inseamna ca trebuie sa parcurgi pasi de dezactivare date ca si pana acuma( 15 pasi). eu spun ca e mai simplu sa faci un singur pas trecand pe android.

  17. Scuza-ma, dar cand mai vrei sa faci afirmatii din acestea, te rog sa ai ‘spate’ cat de cat(adica sa vii sa demonstrezi ca ce zici tu e adevarat).

    In primul rand nu sunt avocatul nimanui, insa m-am regasit in comentariul de mai sus, si am vrut in mod special sa-ti raspund.

    Apoi, taberele sunt impartite (cei care vor sa dezactiveze si cei care nu), insa nu vii sa-mi spui ca anumite functii trebuiesc implementate pentru 2-3 oameni. Doar pentru ca tu nu o folosesti, nu ins ca ea nu e utila. Si de ce sa te multumesti doar cu ce-ti ofera apple? E bine sa se mai asculte si parerile noastre, ca pana la urma noi, consumatorii, le folosim produsele impreuna cu softul lor.

  18. filip ma mir faptul ca unii inca se plang de ceea ce nu implementeaza apple in iOS si ei si-ar dori. cand cumperi smartphone cu iOS ar trebuie sa iti fie clar ca primesti ce iti da apple si nu ca la android sa poti face aproape ce vrei din OS. Pe mine cand iOS ul nu o sa mai multumeasca am sa vand iPhone ul si imi iau android sau altceva.
    cand va plangeti de lipsurile iOS ului imi aduceti aminte de femeile care isi cumpara o haina si cand ajunge acasa sau dupa ce o poarta o data nu le mai place. nu imi spune ca nu ai stiut ca iOS ul e asa de cacao de la inceput???

  19. Se pare ca nu ai inteles ce am spus.
    N am adus in discuție android ul, in primul rând. Si nici n am spus ca m as muta acolo, chiar deloc ( cel putin nu prea curând )
    Apoi, doar pentru ca tu te mulțumești cu putin asta înseamnă ca Apple face o treaba buna cu manipularea. Mie imi place iOS ul pentru simplitate si ușurința in utilizare, dar nu înseamnă ca trebuie sa fiu 100% mulțumit cu ce imi dau ei, Pentru ca nu e asa..
    Pana la urma fiecare are dreptul la opinie, si e alegerea mea sa fiu parțial nemulțumit ca Apple nu vrea sa ne ofere mai mult, nu pentru ca nu poate, ci pentru ca nu vrea.
    Vad ca acest nou iOS este cel putin interesant, o sa caut niste video uri sa vad ce stie, însă din prezentarea scurta de aseară, pare ca au stat putin sa l faca;)

  20. ok doar intrebam, pt ca nu stiu cat de mult ajuta la baterie. nu am incercat niciodata. eu credeam ca semnalul slab afecteaza cel mai rau bateria si banuiesc ca daca ai semnal slab pe 4g poti cumuta pe 2g si atunci da

  21. Eu dezactivez datele pe timpul noptii , chiar e binevenita o scurtatura ( am 40GB trafic )
    Sa fim corecti , sunt o granada care inca o ard cu 1-2 GB trafic .
    Nu toti au iPhone de ultima generatie , multi inca au 5.5c.5s,SE,6,6Plus .

  22. Glumetule , doar am scos in evidenta ca desii am treafic garla opresc datele noaptea si atunci cand sunt la limita cu bateria .
    Am strecurat SE pentru ca nu are 3D Touch cu toate ca e de ultima generatie .

  23. Datele mobile activate au un impact imens asupra bateriei. Ma refer când telefonul sta pe date mobile, nu când este conectat și la wi-fi.

  24. Lucrez într-un loc unde semnalul nu este foarte grozav. Daca opresc datele mobile după 8 ore pierd cam 5% insa daca nu opresc datele pierd cam 20% deci o diferență foarte mare.

  25. nu văd sa apăra deasupra tastaturii cuvintele (la asta ma refeream ). Poți sa te uiți la noua funcție din iOS 10 ceva cu multilaguage nu mai stiu cum se numește (de exemplu daca ai adăugate 2 tastaturi engleză si romană (sa nu mai fii nevoit sa schimbi lb de la tastatura ) sa intuiasca el in ce lb vrei sa scrii. Cred ca ai inteles ce am vrut ss spun ?

  26. Omule tu ești un mare handicapat, dar cel mai mare pișat este srb srb!

    Sper sa muriți în chinuri inimaginabil de mari, gen un incendiu ceva. 0nesugisrbgay

  27. Omule tu ești un mare handicapat, dar cel mai mare pișat este srb srb!

    Sper sa muriți în chinuri inimaginabil de mari, gen un incendiu ceva.

    Idioții dracu!

  28. eu sunt handi dar cel mai mare este srb? pai nu suntem una si aceeasi persoana ?!?!? Esti ok? aveti net la clinica de psihopati?