macOS Sierra 10.12 – noutatile anuntate de Apple

macOS Sierra 10.12 este noua versiune a sistemului de operare OS X 10.12, compania Apple luand in sfarsit decizia de a renunta la denumirea OS X, asa cum s-a anuntat deja intr-o varietate de zvonuri aparute pe internet, iar totul a fost confirmat astazi de catre Craig Federighi pentru noi.

macOS Sierra 10.12 este concentrat pe iCloud, sistemul Continuity si imbunatatirea performantelor generale ale Mac-urilor, sau pe stabilitatea sistemului de operare, astfel ca utilizatorii ar trebui sa aiba parte de o experienta de utilizare mult mai buna.

Auto-unlock

Da, compania Apple a implementat in sfarsit sistemul de deblocare a unui Mac folosind Touch ID, insa autentificarea se face automat doar daca avem un iDevice cu Touch ID care este interconectat cu Mac-ul nostru, simpla deschiderea a capacului unui mac facand deblocarea.

Clipboard universal

Daca erati suparati ca Apple nu are un clipboard universal pentru utilizatori, ei bine el a fost implementat in macOS Sierra 10.12, astfel ca acum vom putea copia un text sau o imagine pe Mac si continutul va fi disponibil pentru toate produsele Apple.

Optimizarea spatiului de stocare

Pentru ca utilizatorii raman de prea multe ori fara spatiu de stocare in HDD-uri, compania Apple s-a gandit sa implementeze o functie care poate obtine mult mai mult spatiu de stocare in mediile noastre, totul folosind o serie de algoritmi special implementati.

Cei de la Apple au oferit un exemplu in care un HDD cu 20 GB spatiu de stocare a ajuns la 100 GB spatiu de stocare folosind functia Optimise Storage.

Apple Pay pe web

Da, si aceste zvonuri s-au dovedit a fi adevarate, compania Apple implementand Apple Pay pe web, utilizatorii putand folosi un iDevice si un cont Apple Pay pentru a face plati prin iDevice-uri.

Deocamdata putine tari au sistemul disponibil.

Tabs

Pentru tab-uri, compania Apple aduce imbunatatiri ale modului de organizare, astfel ca acum aplicatiile terte beneficiaza de posibilitatea de a putea fi folosite in tab-uri, astfel ca vom avea o singura fereastra pentru mai multe aplicatii deschise.

Picture in Picture

macOS Sierra 10.12 are implementat sistemul Picture in Picture, el permitand deschiderea de feed-uri video in ferestre mici care vor fi afisate peste tot in sistemul de operare al celor de la Apple, indiferent despre ce alta fereastra vorbim.

Siri

In macOS Sierra 10.12, Siri este capabil sa efectueze cautari pentru fisierele existente in Mac-urile noastre, cautarile putand fi facute in baza datei modificarii, persoanei pe care le-a trimis, dar si multe altele.

Desigur ca Siri poate reda si muzica disponibila in Mac-urile noastre sau in Apple Music, deci putem asculta rapid muzica in timp ce lucram.

Siri poate cauta si informatii pe internet, el afisand rezultatele intr-o fereastra ce este afisata in partea laterala a Mac-ului, imaginile, spre exemplu, putand fi trase in diverse aplicatii deschise.

Din moment ce Siri poate trimite mesaje pe iDevice-uri, el va putea trimite mesaje si direct din Mac-uri, tot prin iDevice-uri.

Siri poate face si cautari pentru filme sau clipuri video pe internet, iar utilizatorii pot accesa rapid rezultatele direct in Safari.

Extinderea ecranului

Daca foloseati aplicatii care permiteau extinderea ecranului unui Mac pe alt Mac sau pe o tableta iPad, compania Apple a implementat acest sistem nativ in macOS Sierra 10.12.

Lansare

macOS Sierra 10.12 va fi lansat astazi pentru dezvoltatorii de aplicatii pentru platforma OS X, o versiune beta publica urmand a fi lansata in iulie.