iOS 10 va putea inregistra poze RAW

Ieri va spuneam ca iOS 10 are suport pentru poze RAW, iar atunci vorbeam despre vizualizarea si editarea lor, insa astazi aflam ca in realitate compania Apple a implementat suport pentru inregistrarea de poze in format RAW folosind aplicatia camera a terminalelor.

Desi compania Apple nu a prezentat functia de inregistrare de poze in format RAW pe iPhone, in iOS 10 exista un framework numit AVCapturePhotoOutput care permite inregistrarea pozelor in acest format si nu doar folosind aplicatia nativa Camera, ci folosind si alte aplicatii.

Inclusiv Live Photos pot fi inregistrate in format RAW folosind aplicatia Camera, iar compania Apple a confirmat ca noua functie a iOS 10 nu va fi dedicata exclusiv iPhone 7, ci si unele vechi iDevice-uri vandute in momentul de fata pe piata vor beneficia de ea.

Mai exact, intr-una dintre sesiunile WWDC 2016 pentru dezvoltatori, Apple a dezvaluit faptul ca inregistrarea de poze in format RAW va fi posibila pe iPhone 6S, iPhone 6S Plus, iPhone SE si iPad Pro 9.7 inch, viitoarele modele ale iPhone avand deasemenea functia.

The new AVCapturePhotoOutput class provides a unified pipeline for all photography workflows, enabling more sophisticated control and monitoring of the entire capture process and including support for new features such as Live Photos and RAW format capture.

Limitarea functiei de inregistrare de poze in format RAW la doar aceste terminale are cu siguranta legatura cu faptul ca ele au camera de 12 megapixeli si chip A9 sau A9X care ofera putere de procesare suficient de mare pentru a inregistra pozele si a le edita dupa aceea.

Noua functie de inregistrare de poze in format RAW va fi lansata oficial in toamna impreuna cu iOS 10, insa nu este exclus ca pana atunci unele aplicatii din App Store sa ofere aceasta functionalitate pentru toti cei care testeaza noua versiune a iOS in format beta.

12 COMENTARII

  1. @bogdan gresesti
    @David Raw se refera la compresie. Raw este calitatea imaginii asa cum a fost facuta. cu fiecare pixel si fiecare umbra. Formatul JPG de exemplu “editeaza” poza si face din ea cum crede el ca ar arata mai bine. Cel mai bine e sa bagi doua poze in photoshop si sa vezi despre ce e vorba.

  2. RAW este un format de fisier de tip imagine, necomprimat, nealterat. Imaginile in formatele populare .jpeg, .png, etc sunt imagini din care algoritmul de compresie “fura” cateva detalii care oricum nu se vad cu ochiul liber, pentru a castiga din spatiul pe care il ocupa acel fisier imagine.
    Spre exemplu, o fotografie in umbra poate avea extrem de multe detalii, pe care tu nu le poti vedea cu ochiul liber, asa ca .jpeg le elimina, insa RAW nu.
    Cand prelucrezi imaginea intr-un program de procesare imagini si cresti “expunerea”, vezi ca pe .jpeg nu ai nicio informatie in plus, pentru ca nu exista nimic acolo care sa fie scos la lumina. Pe RAW, daca ridici “expunerea”, vezi detalii in umbre.

    RAW este un format utilizat de catre cei care proceseaza ulterior imagini. Sa nu credeti ca RAW este superior imaginii comprimate. Cata vreme nu procesezi imaginea ulterior, nu are rost sa salvezi in RAW.