iOS 10 va putea inregistra poze RAW

12

Ieri va spuneam ca iOS 10 are suport pentru poze RAW, iar atunci vorbeam despre vizualizarea si editarea lor, insa astazi aflam ca in realitate compania Apple a implementat suport pentru inregistrarea de poze in format RAW folosind aplicatia camera a terminalelor.

Desi compania Apple nu a prezentat functia de inregistrare de poze in format RAW pe iPhone, in iOS 10 exista un framework numit AVCapturePhotoOutput care permite inregistrarea pozelor in acest format si nu doar folosind aplicatia nativa Camera, ci folosind si alte aplicatii.

Inclusiv Live Photos pot fi inregistrate in format RAW folosind aplicatia Camera, iar compania Apple a confirmat ca noua functie a iOS 10 nu va fi dedicata exclusiv iPhone 7, ci si unele vechi iDevice-uri vandute in momentul de fata pe piata vor beneficia de ea.

Mai exact, intr-una dintre sesiunile WWDC 2016 pentru dezvoltatori, Apple a dezvaluit faptul ca inregistrarea de poze in format RAW va fi posibila pe iPhone 6S, iPhone 6S Plus, iPhone SE si iPad Pro 9.7 inch, viitoarele modele ale iPhone avand deasemenea functia.

The new AVCapturePhotoOutput class provides a unified pipeline for all photography workflows, enabling more sophisticated control and monitoring of the entire capture process and including support for new features such as Live Photos and RAW format capture.

Limitarea functiei de inregistrare de poze in format RAW la doar aceste terminale are cu siguranta legatura cu faptul ca ele au camera de 12 megapixeli si chip A9 sau A9X care ofera putere de procesare suficient de mare pentru a inregistra pozele si a le edita dupa aceea.

Noua functie de inregistrare de poze in format RAW va fi lansata oficial in toamna impreuna cu iOS 10, insa nu este exclus ca pana atunci unele aplicatii din App Store sa ofere aceasta functionalitate pentru toti cei care testeaza noua versiune a iOS in format beta.