OpenCellular – Facebook a lansat un sistem de telecomunicatii mobile

In cursul noptii trecute compania Facebook a anuntat lansarea unui sistem de telecomunicatii mobile numit OpenCellular, acesta avand rolul de a reduce substantial costurile de amplasare a retelelor de telefonie mobila in zonele in care crearea acestora ar necesita investitii masive din partea operatorilor de telefonie mobila.

Conform celor de la Facebook, OpenCellular este gandit pentru a oferi indicatii privind crearea unui sistem de telecomunicatii mobile atat pe partea hardware, cat si pe partea software, proiectul ajutand orice companie sa puna in functiune o retea de telefonie mobila aproape oriunde pe planeta.

La inceputul acestui an compania Facebook a anuntat lansarea proiectului Telecom Infra Project, acesta avand rolul de a dezvolta noi tehnologii pentru implementarea de retele de telefonie mobila care sa suporte transfer intensiv de date, dar care sa aiba costuri mici pentru creare si intretinere.

Cei de la Facebook sustin ca foarte multi operatori de telefonie mobila refuza sa-si extinda infrastructura din cauza costurilor foarte mari pe care le impun asemenea proiecte, OpenCellular urmand a rezolva aceasta problema pentru reducerea substantiala a costurilor in timpul dezvoltarii infrastructurii la costuri reduse.

TIP will explore new approaches and technologies across three initial focus areas: access, backhaul, and core and management. The project groups within these areas will leverage the unique engineering and operational expertise of each member. They will focus on developing new technologies and exploring new approaches to deploying in both developed and emerging markets.

OpenCellular este capabil sa ofere suport pentru o multitudine de standarde GSM, de la 2G si pana la LTE, iar desi implementarea de suport pentru tehnologii precum apel Wi-Fi sau VoLTE este foarte scumpa, cei de la Facebook ofera solutii ieftine pentru oferirea acestui suport pentru clienti.

OpenCellular este un sistem open source pe care Facebook il ofera in mod gratuit pentru orice fel de operator de telefonie mobila interesat sa beneficieze de el pentru a-si extinde infrastructura in zone care nu beneficiaza de acoperire GSM adecvata, insa ramane de vazut cata lume va profita de el.

Pana acum cei de la Facebook au testat OpenCellular doar in cadrul sediului din Silicon Valley, insa pentru ca testele au avut succes, ei vor lansa o prima versiune a sistemului in vara acestui an, iar de atunci vom vedea probabil ce operatori vor fi interesati sa se foloseasca de proiectul companiei americane.