Roaming involuntar la granitele Romaniei in Orange, Vodafone sau Telekom

4

Astazi ANCOM a publicat un avertisment pentru roaming involuntar la granitele Romaniei, Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii dorind sa-i atentioneze pe romani in legatura cu o problema care exista de ani de zile, insa care probabil abia acum a inceput sa fie raportata la scara larga.

Ce este roaming involuntar ? Ei bine, daca locuiti in apropierea uneia dintre granitele Romaniei cu o tara vecina si aveti serviciul de roaming activat pentru cartela sau abonament, atunci exista sanse foarte mari ca telefonul vostru mobil sa se conecteze la o retea de telefonie mobila din tara vecina si sa va genereze costuri in roaming pentru apeluri sau internet.

Situatia aceasta apare din cauza faptului ca operatorii de telefonie mobila Orange, Vodafone si Telekom au acoperire slaba in anumite localitati de granita si telefoanele noastre se vor conecta automat la cel mai puternic semnal, fie el si al unui operator strain, iar asa intram in roaming involuntar.

Roaming involuntar la granita

In asemenea situatii, costurile de telefonie mobila pentru roaming involuntar pot ajunge si la cateva sute de euro deoarece utilizatorul isi da seama prea tarziu ca nu mai foloseste reteaua sa de telefonie mobila si sunt sigur ca operatorii au primit multe plangeri pe aceasta tema de la clienti.

“Utilizatorii de telefonie si internet mobil care au serviciul de roaming activat si se afla în tara, dar în apropiere de granita, sunt atentionati de Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare în Comunicatii (ANCOM) ca este posibil ca telefonul sau tableta pe care le folosesc sa se conecteze automat la o retea din tara vecina si sa foloseasca serviciile de comunicatii la tarife de roaming, platind costuri suplimentare, inclusiv pentru apelurile pe care le primesc.”

Cei de la ANCOM au publicat inclusiv o lista cu localitatile din Romania in care exista risc ridicat sa faceti roaming involutar si o puteti studia aici, iar daca locuiti intr-o zona de granita a Romaniei, atunci ar fi bine sa fiti extrem de atenti deoarece exista sanse mari sa va treziti cu costuri suplimentare foarte mari.

Avand in vedere ca ANCOM face acest avertisment public pentru roaming involuntar, atunci exista sanse mari ca o rezolvare pentru problema sa nu existe in viitorul apropiat, deci in afara de a fi atenti, ramane doar sa ne certam cu operatorii de telefonie mobila cand avem probleme cu costul suplimentar.