Nintendo castiga mai putin decat Apple din Pokemon GO

Pokemon GO genereaza minim 1.6 milioane de dolari pe zi NUMAI in SUA si NUMAI pe platforma iOS, jocul fiind disponibil inclusiv pe platforma Android, dar si in alte 3 tari de pe planeta, dar pentru ele nu exista estimari privind banii generati, desi cu siguranta vorbim despre sume serioase.

Desi jocul genereaza foarte multi bani in fiecare zi si va genera mult mai multi dupa ce va fi lansat pe plan international, cei de la Nintendo, cu care este asociat jocul, castiga mai putin decat Apple sau chiar Google din banii generati de catre joc, situatia in sine fiind extrem de neobisnuita.

In momentul in care cineva plateste pentru un in-app purchase in Pokemon GO, 30% din banii respectivi ajung la Apple sau Google, in functie de platforma, inca 30% ajung la compania Niantic, care a dezvoltat jocul, inca 30% ajung la cei care detin drepturile asupra francizei Pokemon, iar numai 10% ajung efectiv la Nintendo.

Practic Nintendo castiga de 3 ori mai putini bani decat Apple sau Google din vanzarea jocului Pokemon GO, iar cei din Cupertino si Mountain View cu siguranta se lauda pentru decizia de a percepe un comision atat de mare din incasarile generat de catre vanzarea de aplicatii, sau in-app purchase-uri.

As users build their Pokemon inventory, spending money becomes needed to store, train, hatch, and battle. …we presume that out of every 100 units earned at the App Store, 30 would go to Apple, 30 to [software developer] Niantic, 30 to Pokemon and 10 to Nintendo.

Situatia in sine ajuta Nintendo doar prin cresterea pretului actiunilor companiei si a capitalizarii sale bursiere, increderea in japonezi crescand exponential dupa lansarea jocului, asta desi el este dezvoltat de catre o alta companie si este bazat pe o franciza detinuta de catre altii.

Chiar si asa, Pokemon GO este o mina de aur atat pentru dezvoltatori, cat si pentru Nintendo, iar asta se vede din plin in App Store si Google Play.