Apple testeaza WebP in Safari din iOS 10 si macOS Sierra

Compania Apple a inceput sa testeze suportul pentru WebP in Safari pentru iOS 10 si macOS Sierra, aceste format pentru imagini statice si animate fiind creat de catre compania Google intr-un efort de a reduce timpul de incarcare al paginilor web, el fiind folosit deja la scara larga in website-urile celor din Mountain View.

Conform celor de la Google, formatul WebP permite o comprimare si mai mare a imaginilor incarcate la accesarea paginilor web, iar cu cat acestea sunt mai mici, cu atat se vor incarca si paginile mai repede, Google afirmand ca folosirea acestui tip de imagini pentru YouTube a redus cu 10% timpul de incarcare al unei pagini web.

Cei de la Facebook au decis deasemenea sa foloseasca acest format dupa ce au descoperit ca imaginile sunt cu 25% – 35% mai mici dupa comprimarea WebP, deci vorbim despre un standard care va incepe sa fie adoptat la scara larga, asta desi el are deocamdata suport doar in Google Chrome si browserele bazate pe el.

Microsoft si Firefox au refuzat sa implementeze suport pentru WebP in propriile browsere, insa compania Apple are o gandire diferita si in tentativa de a oferi o experienta mai buna de incarcare a website-urilor, testeaza acum suportul pentru acest format, insa nimeni nu stie daca el va fi mentinut in verisiunile finale ale iOS 10 si macOS Sierra.

Support for that technology, an image format known as WebP, is built into test versions of iOS 10 and MacOS Sierra. Facebook, for example, embraced WebP after the social network found the images are 25 percent to 35 percent smaller than JPEG, the most common image format. Google uses it extensively, too, saying its YouTube web page loads 10 percent faster by using WebP thumbnails.

Folosirea acestui format pentru reducerea dimensiunilor imaginilor nu doar ca va permite incarcarea mai rapida a paginilor web, dar va reduce in acelasi timp si traficul de date consumat de catre utilizatori in timp ce navigheaza pe internet, iar acesta va fi unul dintre principalele beneficii resimtite de catre utilizatori.

Pe perioada verii vom vedea cat de serioasa este compania Apple in testarea formatului WebP pentru Safari, iar simplul fapt ca utilizatorii ar putea consuma cu 10% – 30% mai putine date in timp ce navigheaza pe internet ar trebui sa fie un motiv foarte serios pentru oferirea suportului in browserul Safari.