Apple va vinde obligatiuni in valoare de 7 miliarde de dolari

Compania Apple se pregateste pentru cea de-a treia vanzare de obligatiuni din cursul acestui an, cei din Cupertino pregatindu-se sa stranga nu mai putind e 7 miliarde de dolari prin vanzarea de obligatiuni in SUA, suma fiind una enorma, insa cu ea urmeaza sa fie finantat proiectul pentru rascumpararea de actiuni.

Cei de la Apple intentioneaza sa profite de dobanzile mici pentru acest gen de initiative financiare, cei din Cupertino initiind o miscare similara in luna februarie, atunci adunand nu mai putin de 12 miliarde de dolari de pe piata americana, ei fiind folositi in exact acelasi scop ca si cel de acum.

Interesul pentru obligatiunile Apple este extrem de mare, iar inscrierile pentru cumpararea de obligatiuni au depasit de 3 ori oferta, deci Apple poate vinde fara probleme noi obligatiuni anul acesta pentru a genera mai multi bani pentru rascumpararea propriilor actiuni de pe pietele globale.

Desi Apple are o rezerva monetara de peste 200 de miliarde de dolari, iata ca acei bani nu sunt folositi pentru rascumpararea de actiuni si Apple prefera sa se finanteze prin vanzarea de obligatiuni care trebuie rascumparate in cativa zeci de ani, cu o dobanda foarte mica.

Apple readied to sell $7bn worth of bonds on Thursday in its third tap of US debt capital markets this year, as the iPhone maker takes advantage of record low borrowing costs. The five-part sale, across fixed and floating rate notes, was roughly three times over subscribed at $21bn, according to two people familiar with the deal.

1 COMENTARIU

  1. Cashul și echivalentele de cash sunt resurse curente, în timp ce cumpărarea de equity înseamnă acoperire de nevoi pe termen lung.
    Regula de echilibru financiar spune că:
    1. Nevoi curente Resurse curente, și
    2. Nevoi pe termen lung Resurse pe termen lung

    Apple are cash și echivalentele de cash de 200 mld dolari, însă poate are și datorii (nevoi) curente în sumă similară. Datoriile curente au scadența de 1 an sau puțin mai mult.
    Dacă Apple ar cumpara equity cu banii cash, nu ar mai avea disponibil să achite datoriile curente, și ar intra în incapacitate de plată.
    Ceea ce face Apple e bine, și anume că își finanțează equity pe emisiunea de bonduri.