Rusia investigheaza Apple din cauza preturilor iPhone 6S

Compania Apple este investigata in Rusia impreuna cu 16 parteneri locali care ii revand produsele in tara, autoritatile locale afirmand ca americanii si partenerii lor s-ar fi inteles sa stabileasca preturi similare pentru iPhone 6S, astfel incat clientii sa nu aiba prea multe optiuni cand vine vorba de achizitionarea la un pret mic.

Autoritatile agentiei care lupta impotriva monopolului sustin ca aceasta aparenta intelegere neconcurentiala a fost raportata de catre un cetatean, acesta sustinand ca iPhone 6S si iPhone 6S Plus au acelasi pret de vanzare la operatorii de telefonie mobila si alti 16 reselleri de produse Apple din Rusia, acuzand Apple ca i-a convins sa stabileasca acelasi pret in intreaga tara.

Desi cei de la Apple si majoritatea resllerilor au respins acuzatiile, Euroset, cel mai mare retailer de telefoane mobile din Rusia, a afirmat ca nu a discutat cu Apple privind stabilirea aceluiasi pret pentru iPhone 6S si iPhone 6S Plus in magazinele sale si cele ale altor magazine, care toretic ar trebui sa fie concurente.

In 2012 Apple a avut probleme relativ similare in Rusia, atunci ea fiind acuzata de catre un mare operator de telefonie mobila ca impune reguli extrem de stricte in ceea ce priveste vanzarea propriilor produse in tara, asa ca de aici si pana la stabilirea preturilor nu este o cale chiar atat de lunga pentru cei din Cupertino.

Russia’s Federal Anti-Monopoly Service said on Monday it had opened a case into price-fixing allegations concerning Apple iPhones. The Anti-Monopoly Service sees signs of price fixing violations in the Russian Federation at Apple iPhone resellers, which resulted in the same prices for these smartphones.

Desi acuzatiile pot parea scandaloase la adresa Apple, modul in care actioneaza compania americana este cunoscut in intreaga lume si imi este extrem de usor sa cred ca si-a obligat partenerii sa vanda terminalele iPhone 6S si iPhone 6S Plus la acelasi pret in intreaga tara pentru a forta oamenii sa plateasca mai multi bani decat ar trebui.

Ceea ce nu cred este teoria “cetateanului” care a raportat intreaga problema si este mult mai probabil ca guvernul rus sa fie in spatele initierii investigatiei.