Google a fost amendata in Rusia din cauza Android

Rusia a amendat Google cu suma de 6.8 milioane de dolari astazi deoarece compania americana a abuzat de popularitatea pe care sistemul sau de operare o are in tara si a interzis companiilor locale sa le ofere rusilor propriile servicii, lucru care se intampla de altfel in cam toata lumea in momentul de fata.

Rusii sunt suparati ca motorul de cautare Yandex nu si-a gasit un loc in Android pentru a facilita cautarile pe internet, dar si ca Google Maps este serviciul de localizare predefinit, fara posibilitatea de a folosi o aplicatie sau un serviciu tert pentru aceasta functionalitate, iar Google va plati acum pentru aceasta “aroganta”.

Google a fost amendata de catre agentia federala antitrust din Rusia si acuzata de monopol asupra cautarilor web si a localizarilor facute prin smartphone-urile Android, iar desi Google spune ca nu a incalcat legea, este usor de vazut cum partea rusilor poate fi inteleasa in toata aceasta disputa.

Problema in Rusia pentru Google sta in faptul ca Yandex insumeaza peste 50% din toate cautarile facute pe internet, iar daca Android nu ar fi avut Google Search ca motor de cautare predefinit, atunci cota sa de piata ar fi fost mai mica, insa cei de la Yandex se plang ca nu sunt reprezentati corespunzator, lucru foarte adevarat.

August 11, 2016 the Federal Antimonopoly Service (FAS Russia) has appointed an administrative fine on the corporation Google Inc. in the amount of 438,067.4 million rubles. FAS Russia’s Commission found that Google violated the law by providing counterparties – mobile device manufacturers to preinstall on mobile devices, intended for introduction into circulation in the territory of the Russian Federation, under the operating system Android, store the Google Play under conditions that include mandatory preset Google applications, as well as its search engine and their mandatory placement on the priority positions on the home page of the device.

Cei de la Google analizeaza acum situatia si probabil vor fi nevoiti sa plateasca o amenda mai mica dupa ce ea va fi contestata, insa problema si mai mare este ca ar putea fi obligati sa integreze Yandex in mai multe meniuri din interfata Android, iar asta ii va afecta si mai mult.