Cum alegi un SSD rapid pentru laptop sau MacBook

Performantele sunt extrem de importante pentru orice laptop sau MacBook, iar mediul de stocare folosit de catre voi poate face diferenta dintre o experienta grozava si una execrabila de folosire a calculatorului, fie ca vorbim despre cel mobil, sau despre unul desktop.

Desi in momentul de fata majoritatea MacBook-urilor vin din fabrica cu SSD-uri performante, in trecut situatia era diferita, iar daca ne uitam la simplele laptop-uri, atunci vorbim despre simple HDD-uri care sunt extrem de incete si sugruma puterea de procesare pe care RAM-ul sau procesorul le ofera pentru utilizatori.

Folosesc de ani de zile SSD-uri Corsair atat pentru calculator, cat si pentru Mac, sau laptop, mai exact modelul acesta, modelul acesta si un model cu 180 GB, iar ce pot sa va spun este ca diferenta pe care o simti atunci cand faci trecerea de la un HDD normal la un SSD este enorma, totul desfasurandu-se cu mult mai mare rapiditate.

Cum te pregatesti

Pentru inceput trebuie sa stii ca un SSD poate reduce cu de pana la 5 – 10 ori timpul de accesare al infomatiilor stocate in laptop sau calculator si vorbim despre o diferenta foarte mare fata de un HDD normal, vitezele de scriere sau citire putand creste cu de pana la 4 – 15 ori, in functie de produsul pe care il cumparati.

Inainte de a cumpara un SSD pentru laptop sau MacBook este foarte important sa stiti ce fel de placa de baza aveti si ce controller are ea integrat, deoarece s-ar putea sa cumparati un SSD SATA 3, iar placa voastra de baza sa fie limitata la SATA 2, deci nu veti beneficia de performantele la nivelul maxim oferite de catre SSD.

In aceasta idee, programe precum AIDA 64 va ajuta sa aflati ce fel de placa de baza are laptop-ul vostru cu Windows si in baza informatiilor puteti cauta pe website-ul producatorului ce fel de SATA suporta, in cazul Mac-urilor, aplicatia System Profiler fiind utila in exact acelasi scop.

In cazul in care aveti un MacBook mai nou, sau un laptop care are placa de baza ce ofera suport pentru SSD pe PCIe, atunci lucrurile sunt mai simple, dar si mai scumpe, produsele de acest gen avand un pret de vanzare mult mai mare, dar si performantele de scriere de aproape 1 GB/s sunt pe masura banilor platiti.

Ce sa cumperi

Presupunand ca ai identificat in mod corect ce fel de placa de baza ai si ce SSD se potriveste pentru ea, ei bine acum vine momentul sa alegi un SSD potrivit pentru al tau laptop sau MacBook, iar ca in mai toate aspectele vietii, banii sunt cei care fac diferenta dintre experienta buna sau proasta.

Recomandarea mea este sa alegeti NUMAI SSD-uri care au minim SATA 3, cele PCIe fiind de preferat, insa in cazul celor din urma conteaza si daca exista suport in placa de baza, iar in ceea ce priveste spatiul de stocare, un minim de 120 GB este recomandabil, mai ales daca vreti sa folositi si un sistem de operare cu el.

Cand alegeti SSD-ul exista cateva caracteristici cheie pe care trebuie sa le aveti in vedere, mai exact :

  • Capacitatea;
  • Interfata;
  • Ratele de scriere, citire si transfer;
  • MTBF-ul, sau numarul de ore specificate de catre producator pentru functionare;
  • Tipul de memorie.

Avand in vedere toate acestea, iata recomandarile mele, insa desigur ca puteti cumpara ce va permiteti :

Cei de la Apple folosesc SSD-uri Samsung si Toshiba in MacBook-urile vandute in lumea intreaga, asa ca va puteti baza pe acesti doi producatori, insa Intel, Crucial, Patriot, OCZ si Corsair sunt brand-urile care produc unele dintre cele mai bune SSD-uri din lume, asa ca trebuie sa le aveti in vedere.

Daca vreti altceva mai ieftin, gasiti in aceasta pagina reduceri de la 800 LEI la o gama variata de SSD-uri.

cumpara cel mai bun ssd

3 COMENTARII

  1. eu am iMac 21.5 late 2013 si mi-am pus un samsung evo 850, diferentele sunt enorme, nu as mai putea cu hdd. programele se deschid mult mai repede, per total se misca foarte bine.