Comisia Europeana este criticata de SUA din cauza Apple

Ministerul de finante din SUA a criticat, printr-un reprezentant, investigatia pe care Comisia Europeana o face impotriva Apple din cauza practicilor fiscale din Europa. Totul are la mijloc o intelegere dintre Apple si Irlanda pentru a plati taxe de corporatie de doar 2.5% in loc de 12%, cat platesc restul companiilor care functioneaza in tara.

Reprezentantii ministerului de finante din SUA sunt de pareer ca o decizie nefavorabila Apple ar putea crea un precedent nedorit si ar putea pune in pericol intelegerile internationale privind reforma financiara. Totul pare a fi doar presiune pusa pe europeni sa ia o decizie favorabila Apple, insa e putin probabil ca acest lucru sa se intample.

Cei din SUA sustin ca aceasta Comisie Europeana se crede o autoritate fiscala supranationala, mergand mult mai departe de propriile granite si legislatia concurentiala. Comisia Europeana a fost criticata si in trecut de catre SUA din cauza acestei atitudini vis-a-vis de companiile americane si intelegerile lor fiscale, insa asta nu a contat pana acum.

Apple a generat profit de 64.1 miliarde de dolari in perioada 2004 – 2012 prin multiple subsidiare irlandeze care controleaza toate afacerile sale europene, iar el ar putea fi taxat cu 12.5%. La un asemenea procent de taxa pe profit, Apple ar urma sa plateasca aproximativ 8 miliarde de dolari catre autoritati sub forma de impozit, cu mult mai mult decat a platit pana acum.

Comisia Europeana a deschis investigatia impotriva Apple in 2014 si inca nu a finalizat-o, dar este de asteptat ca luna viitoare, sau cel tarziu in octombrie sa fie anuntat in verdict. Daca Apple va fi obligata sa plateasca diferenta dintre impozitul achitat si cel pe care trebuia sa il plateasca, cei din Cupertino nu vor primi o lovitura chiar atat de puternica.

5 COMENTARII

  1. Daca ceilalti platesci mai mult sa faca si Apple bine sa se alinieze. Unde este concurenta cand tu platesti taxe preferentiale?
    Americanii pot sa planga cat vor dar europenii nu se joaca cand vine vorba de astfel de treburi si nu inchid ochii la neregularitati.
    Daca nu le convine celor de la Apple atunci sa se retraga de pe piata Europeana.

  2. Ciudat nuu?
    Si modul in care caracterizeaza Comisia Europeana, pai chiar este o autoritate supranationala. Personal sunt de acord cu taxe preferentiale doar in cazul sectoarelor vitale pentru economie si societate in genera ca si sectorul alimentar sau medical. Eu zic ca i-au muls mult destul pe europeni americanii de la Apple, daca nu le convine sa se retraga, nu sunt singurii producatori de telefoane.