Siri a crescut, functioneaza de 2 ori mai bine in iOS 10

Siri devine mai natural si mai inteligent incepand cu iOS 10, compania Apple anuntand o serie de schimbari majore pentru asistentul sau personal.

iOS 10 urmeaza sa aduca noi functii pentru Siri si vorbim despre imbunatatiri majore pentru asistentul personal al celor de la Apple, insa nu doar la exterior. Apple folsoeste de ceva vreme un software automat care invata din greselile facute si corectii, rolul sau fiind de a imbunatati experienta oferita de catre Siri.

Incepand din 2014 Apple foloseste un sistem neural de invatare pentru Siri, el fiind oferit timp de o luna doar in SUA, pentru ca mai apoi sa fie extins la nivel global. Acest sistem nu este perfect si lucreaza in combinatie cu cel clasic in baza caruia functiona Siri, astfel ca experienta nu este 100% perfecta, problemele neputand fi rezolvate de tweak-uri mici.

“So Apple moved Siri voice recognition to a neural-net based system for US users on that late July day (it went worldwide on August 15, 2014.) Some of the previous techniques remained operational — if you’re keeping score at home, this includes “hidden Markov models” — but now the system leverages machine learning techniques, including deep neural networks (DNN), convolutional neural networks, long short-term memory units, gated recurrent units, and n-grams.”

Desi Apple nu s-a laudat in 2014 cu schimbarea facuta pentru Siri, ea este prezentata ca una dramatica, iPhone 6 fiind primul terminal care a beneficiat de ea. In toamna anului 2014 au existat unele teste intre Siri si Google Now care aratau faptul ca asistentul Apple are performante mult mai bune, insa Apple nu a dorit sa vorbeasca despre upgrade pana acum.

“This was one of those things where the jump was so significant that you do the test again to make sure that somebody didn’t drop a decimal place.”

Schimbarile de atunci si imbunatatirile de pana acum vor fi combinate de altele care vor fi disponibile incepand din iOS 10 pentru Siri. Apple a impartiti Siri in 4 componente majore, iar cu actualizarea pentru iOS vocea asistentului urmeaza sa aiba parte de o imbunatatire serioasa, cel putin in discutiile cu utilizatorii.

Actualele raspunsuri si remarci facute de catre Siri reprezinta combinatii de cuvinte sau fraze inregistrate de catre diverse persoane in diverse limbi. Incepand cu iOS 10, Apple va folosi sistemul neural de invatare automata pentru a transforma vocea Siri intr-una mult mai naturala, adica asistentul va vorbi cam ca o persoana normala.

“With iOS 10, scheduled for full release this fall, Siri’s voice becomes the last of the four components to be transformed by machine learning. Again, a deep neural network has replaced a previously licensed implementation. Essentially, Siri’s remarks come from a database of recordings collected in a voice center; each sentence is a stitched-together patchwork of those chunks. Machine learning, says Gruber, smooths them out and makes Siri sound more like an actual person.”

Daca aveti deja iOS 10 instalat in versiune beta, va puteti juca cu Siri pentru a testa toate aceste schimbari, Apple pregatind si multe altele.