Wi-Fi va fi de pana la 10 ori mai rapid

Wi-Fi va deveni cu de pana la 10 ori mai rapid multumita unei inovatii tehnologice dezvoltate de catre cercetatorii celebrei universitati MIT.

Wi-Fi a fost prezentat de Steve Jobs pentru prima oara cu aproape doua decenii in urma, iar astazi aflam ca el ar putea deveni de 10 ori mai rapid. Mai exact, cercetatorii universitatii M.I.T. din SUA au descoperit o metoda prin care pot imbunatati radical vitezele de transfer de date prin retelele Wi-Fi.

Cercetatorii in securitate informatica au pornit de la nevoia de a rezolva problema vitezelor de navigare pe internet intalnite in timpul concertelor sau a marilor adunari publice, ei creand un sistem de management mai eficient pentru routere, acesta reusind in final sa creasca de pana la 10 ori vitezele Wi-Fi.

O tehnologie numita MegaMIMO a fost folosita de catre cercetatorii MIT, iar aceasta permite transmiterea datelor prin Wi-Fi la frecvente diferite. Prin folosirea de frecvente diferite pentru transferul simultan de date, se elibereaza anumite canale astfel incat datele sa ajunga mai usor unde trebuie, fara a exista congestionari de trafic.

Folosind aceasta tehnologie este posibil nu doar ca locurile aglomerate sa aiba viteze de internet mult mai bine, ci si ca vitezele Wi-Fi din casele utilizatorilor, restaurante, parcuri, sau cladiri de birouri sa fie mult imbunatatite, cu de pana la 10 ori, daca ne uitam la ceea ce spun cercetatorii de la MIT.

“MegaMIMO 2.0 este un sistem de distributie MIMO care coordoneaza activitatea punctelor de acces (routere wireless) astfel incat semnalele nu sunt trimise pe aceeasi frecventa in acelasi timp. Eliminarea interferentelor permite o functionare mult mai eficienta pentru toate emitatoarele dintr-o anumita zona.”

Cei de la MIT cauta sa gaseasca o metoda eficienta de a oferi in mod comercial solutia pe care au demonstrat-o, asa ca ea ar putea ajunge la noi. Problema sta desigur in costurile de licentiere pentru tehnologie si implementarea sa efectiva in produse vandute in masa, asa ca ar putea trece si cativa ani pana cand noi ne vom putea bucura efectiv de ceea ce are ea de oferit.