Adaptorul de 3.5mm al iPhone 7 reda sunete de calitate mai slaba

Folosirea adaptorului Lightning de 3.5mm va avea drept efect redarea de muzica la calitate slaba prin casti conectate la iPhone 7.

Includerea unui adaptor pentru a permite conectarea castilor standard de 3.5mm la iPhone 7 a fost o decizie pe care compania Apple ar putea-o regreta in final. Un test extins facut de catre o publicatie germana releva faptul ca folosirea acestui accesoriu va avea drept efect reducerea calitatii sunetelor redate prin castile noastre.

Diferentele nu sunt foarte mare si pentru majoritatea vor fi imperceptibile, iar asta pentru ca Apple a avut grija ca lumea sa nu observe chiar in orice conditii faptul ca adaptorul strica experienta de a asculta muzica. Totusi, daca ascultati melodii de 24 biti, atunci exista sansa sa observati o diferenta notabila intre folosirea unui port audio de 3.5mm si a acestui adaptor.

Avand in vedere ca Apple Music, Spotify si restul serviciilor de streaming nu ofera spre ascultare melodii la o calitate atat de ridicata, problema este de fapt o non-problema. Pentru marea masa de oameni, folosirea acestui adaptor nu va avea vreun efect negativ asupra calitatii muzicii percepute in timpul ascultarii, asa ca nu vom vedea vreun scandal.

iPhone 7 cu noul adaptor de 3.5mm reda muzica de calitate mai slaba

In graficul de mai jos puteti vedea rezultatele testului facut de catre publicatia germana, detaliile fiind disponibile aici, dar este cat se poate de clar unde sunt diferente mai mari. Conform publicatiei, la folosirea unor casti foarte scumpe, dar si in cazul ascultarii de melodii necomprimate de 24 biti, diferenta in calitatea sunetului va fi mare.

“The results are clear: with an iPhone 6S, the dynamic range worsens by 4.5 dB(A) for 24-bit music files. For the iPad Air, it worsens by 3.8 dB(A). The signal also gets worse for 16-bit music files, even if they aren’t that drastic: the dynamic range worsens by 1.8 dB(A) and 3.1 dB(A) for the iPhone and iPad, respectively. The differences should be discernable with headphones costing 100 € upwards, especially with uncompressed music files at 24 bits. For lossy compressed files (MP3, AAC), most users probably won’t hear a big difference.”

iphone 7 adaptor sunet prost