iPhone 7 – iata costul estimat de productie

iPhone 7 128 GB are un cost de productie de 292 de dolari, Apple pastrand intre 33% si 39% din banii platiti de clienti pe o unitate noua.

Dupa fiecare lansare a unui iPhone nou sunt calculate costurile de productie, iar astazi aflam cat ar plati compania Apple pentru a produce terminalul iPhone 7. Vorbim despre o extimare a costurilor componentelor facuta de catre o companie care a dezasamblat terminalul si a verificat preturile componentelor pe pietele asiatice.

Pentru ca vorbim despre o estimare bruta, facuta in baza unor preturi standard, nu stim exact cat plateste Apple, insa putem ajunge cu aproximare la un pret final. Cei de la Apple obtin reduceri foarte bune pentru componente multumita cantitatilor foarte mare pe care le comanda, asa ca preturile ar putea fi mai micid ecat cele pe care le vedeti mai jos.

Dupa cum veti observa, ecranul si placa logica sunt cele mai scumpe componente ale iPhone 7, impreuna ele insumand aproape jumatate din pretul total de fabricatie. Daca adaugam si cele doua camere principala/frontala, atunci avem jumatate din pretul de fabricare al iPhone 7 platit de catre compania Apple numai pentru aceste componente.

iPhone 7 128 GB are un cost de productie de 292 dolari

Conform celor de la CNN, acesta este costul de productie al iPhone 7 128 GB :

  • ecran – 37 de dolari;
  • bateria – 4 dolari;
  • camerele – 26 de dolari;
  • placa logica – 74 de dolari;
  • difuzoarele – 11.5 dolari;
  • carcasa metalica – 22 de dolari;
  • alte componente – 117.5 dolari.

In placa logica este inclus si noul chip A10 Fusion care are un procesor quad-core si cei 2 GB RAM, deci de aici avem pretul atat de mare pentru achizitie. In restul componentelor mentionate la final avem senzorii iPhone 7, chip-ul modem si alte componente de importanta mai mica, dar care in final aduna un cost de productie destul de mare.

Adunand toate preturile de mai sus, ajungem la un cos de productie de 292 de dolari pentru un iPhone 7 128 GB care costa 750 de dolari, fara taxe, in SUA, sau 869 de euro in Europa. La pretul american, Apple ramane cu 558 de dolari, insa la pretul din Europa, Apple ramane cu 648 de euro, da ati citit bine, exact cat costa sa cumperi un iPhone 6S.

Bazandu-e pe pretul din SUA, costul de productie al iPhone 7 reprezinta doar 39% din pretul de vanzare, fara taxe, insa daca ne raportam la Europa, costul de productie reprezinta doar 33% din pretul final. Practic, Apple ramane cu foarte multi bani in conturi dupa vanzarea unui iPhone 7 128 GB in Europa, iar din ei nu plateste taxe, dar plateste dezvoltarea si promovarea produselor.

cost productie iphone 7