Japonia vrea sa dea in judecata Apple

Japonia vrea sa dea Apple in judecata din cauza clauzelor abuzive din contractele incheiate cu operatorii de telefonie mobila locali.

Japonia vrea sa dea in judecata Apple din cauza contractelor pe care compania americane le impune operatorilor de telefonie mobila, obligandu-i sa vanda iPhone doar in conditiie impuse de ea. Autoritatile din japonia ar fi descoperit ca intelegerile dintre Apple si operatorii de telefonie mobila i-ar fi permis sa domine vanzarile din Japonia, in detrimentul competitorilor.

Mai exact, cei de la Apple le-ar interzice operatorilor de telefonie mobila sa vanda stocurile de terminale iPhone vechi in tara, ele trebuind vandute in alte zone, Hong Kong fiind una dintre ele. Mai mult decat atat, Apple le-a cerut operatorilor sa acorde tratament preferential terminalelor sale, promovandu-le in detrimentul celor ale Samsung, de exemplu.

Autoritatile au sesizat ca desi iPhone 7 si Samsung Galaxy S7 au acelasi pret standar de vanzare, iPhone 7 are un pret mai mic la abonament decat terminalul celor de la Samsung. Acelasi lucru se intampla si cu alte terminale ale competitorilor Apple, iar situatia dateaza de cativa ani, de aici venind explicatia pentru vanzarile mari din Japonia.

Diferenta dintre preturile terminalelor Apple la abonament si cele ale Samsung este aproximativ 50% in cazul iphone 7 si Samsung Galaxy S7, deci coreenii sigur au raportat problema la autoritati. Acum autoritatile din Japonia incearca sa afle ce fel de intelegeri a facut Apple si cum o pot actiona in judecata pentru incalcarea legilor antitrust.

“Japan’s Fair Trade Commission (FTC) said that NTT Docomo, KDDI Corp and Softbank Group were refusing to sell older surplus iPhone models to third party retailers, thereby hobbling smaller competitors. Apple was not named in that report, but two senior government sources told Reuters that regulators were also focusing on Apple’s supply agreements with all three carriers.”

Situatia din Japonia este identica cu cea din Europa, de exemplu, Apple fortandu-si partenerii europeni sa actioneze in moduri similare pentru a favoriza iPhone. Desigur ca nu toti respecta aceste indicatii ale companiei Apple, in principal deoarece clauzele abuzive din contracte nu pot fi sustinute in instanta, insa putini se abat de la reguli de teama sa nu primeasca stocuri mici de terminale iPhone cand un model nou este lansat.

japonia judecata apple