Apple obligata sa plateasca daune de 302 milioane de dolari

Ieri compania Apple a pierdut un proces in SUA, un juriu hotarand ca sistemul FaceTime incalca o serie de brevete de inventie detinute de catre o companie americana VirnetX. Aceasta a actionat Apple in judecata acum aproape 5 ani din cauza acestei incalcari, a castigat de doua ori in instanta, dar Apple a reusit de fiecare data sa rastoarne decizia.

Acum, cei de la VirnetX castiga a treia oara, de aceasta data o suma mai mica decat precedentele, de 302 milioane de dolari, pe care Apple va trebui sa ii plateasca. Procesul are la baza incalcarea unor brevete de inventie care au legatura cu retelele VPN, compania Apple folosind fara drept aceste tehnologii brevetate de catre alte compani si cumparate de VirnetX.

Suma stabilita de catre judecator astazi reprezinta mai putin de jumatate din ceea ce ii fusese acordat companiei VirnetX in februarie, atunci Apple fiind obligata sa plateasca 625 milioane de dolari. Avocatii celor din Cupertino au reusit sa obtina o rejudecare a cazului, judecatorul ajungand la concluzia ca juratii nu ar fi luat decizia in deplina cunostinta de cauza.

Procesul pierdut ieri este doar unul dintre cele doua pe care un judecator a hotarat sa le puna in actiune, iar daca il va pierde si pe al doilea, compania Apple ar putea avea de platit si mai mult. Partea interesanta este ca patru dintre brevetele folosite in acest proces au fost invalidate de catre autoritatile americane, asa ca Apple va avea de ce sa ceara o noua rejudecare in viitor.

Separat de Apple, cei de la VirnetX au luat 200 de milioane de dolari de la Microsoft in 2010 si inca 23 de milioane de dolari in 2014, deci Apple ar putea plati in final cei mai multi bani.

“A federal jury in Texas on Friday night ordered Apple Inc to pay more than $302 million in damages for using VirnetX Holding Corp’s patented internet security technology without permission in features including its FaceTime video conferencing application. The verdict came in a new trial in Tyler, Texas that had been ordered by the judge in the case, Robert Schroeder, who last August threw out VirnetX’s $625.6 million win over Apple from a previous trial because he said jurors in that case may have been confused.”

apple pierdut proces virnetx