iPhone 7 – performante slabe cu memorii de proasta calitate

iPhone 7 si iPhone 7 Plus 32 GB au performante mai slabe decat modelele cu spatiu de stocare mai mare, vitezele de scriere fiind mult mai mici.

O noua problema a fost descoperita cu iPhone 7 si iPhone 7 Plus zilele acestea, unele modele avand performante mai slabe decat altele in ceea ce priveste transferurile de date, sau modificarea lor. Mai exact, vorbim despre iPhone 7 si iPhone 7 Plus cu 32 GB spatiu de stocare, aceste unitati avand performante mai slabe decat cele cu 128 GB/256 GB spatiu de stocare, in ceea ce priveste citirea datelor.

O serie de teste realizate de catre gsmarena dezvaluie faptul ca Apple foloseste memorii NAND Flash de proasta calitate in iPhone 7 si iPhone 7 Plus cu 32 GB spatiu de stocare. Conform testelor acestora, diferentele in ceea ce priveste viteza de citire a datelor este de 10x, asta in timp ce editarea unui film 4K de 10 minute se face de aproape 4 ori mai greu decat pe un iPhone 7 cu 128 GB spatiu de stocare.

Testele de performanta afiseaza diferente mult mai mari decat cele reale dintre terminale, insa in ciuda acestui lucru, ele exista si pun in discutie modul in care Apple isi gandeste terminalele. Facand teste pe al meu iPhone 7 Plus am observat ca diferenta intre timpii sai de scriere si cei ai unui iPhone 7 128 GB nu sunt la fel de mari precum cei descrisi de catre gsmarena, diferenta fiind injumatatita.

iPhone 7 – performante cu memorii de proasta calitate

Urmand testul celor de la gsmarena, durata de editare a unui clip video 4K de 5 minute pe iPhone 7 Plus 32 GB este aproape la fel de mare precum cea de editare a unui clip 4K de 10 minute pe iPhone 7 128 GB. Adica in cazul meu editarea a durat 15 secunde, in timp ce pe iPhone 7 128 GB editarea a durat 17 secunde, diferenta fiind mare. Repetand testul si pe iPhone 6S Plus 16 GB, acesta avut nevoie de peste 2 ori mai mult timp pentru a edita acelasi clip video.

In testele de performante diferentele variaza intre 10% si 400%, suficient de mult pentru a conta atunci cand editati fisiere de mari dimensiuni pe terminalele voastre. Aceasta problema a performantelor imi ofera si un raspuns la intrebarea privind performantele identice intre iPhone 6S Plus 16 GB si iPhone 7 Plus 32 GB, ambele editand clipurile video la fel de incet in cazul meu.

iphone-7-32-gb-viteza-scriere

Ca sa fiu sincer, nu ma asteptam sa vad diferente atat de mari in ceea ce priveste scrierea de date pe terminale, insa ele exista si in ceea ce priveste citirea, dar nu conteaza chiar atat de mult. Practic, atunci cand editati fisiere de mari dimensiuni, sau cand trasnferati date din/inspre terminal, veti sesiza diferente mari intre terminalele cu aceste tipuri de spatiu de stocare.

Cand folositi aplicatiile obisnuite, in afara de jocuri, nu veti sesiza nici pe departe diferente atat de mari in ceea ce priveste vitezele de scriere, nici in ceea ce priveste vitezele de citire. Diferente mari ar putea exista in incarcarea jocurilor, sau a nivelelor din ele, dar totul depinde de aplicatia folosita de catre voi.

iphone-7-plus-32-gb-viteza-scriere

Compania Apple foloseste diverse tipuri de medii de stocare in iPhone sau iPad, iar anul trecut aceasta problema avea efect invers, adica terminalele cu mult spatiu de stocare erau mai incete. Anul acesta se pare ca iPhone 7 si iPhone 7 Plus cu 32 GB spatiu de stocare sunt mai incete, deci trebuie sa luati si acest lucru in calcul cand faceti o achizitie.