Google se foloseste de iPhone pentru a ataca UE

Uniunea Europeana incearca de mai bine de un an sa convinga lumea ca Google are un monopol in Europa in ceea ce priveste segmentul smartphone prin intermediul Android. UE sustine ca Google isi controleaza complet sistemul de operare si ceea ce apare in el, promovandu-si propriile servicii in detrimentul celor ale companiilor competitoare.

Pentru a-si face argumentele intelese, cei de la Google si-au indreptat atentia spre competitorii directi, afirmand ca 39 dintre cele 47 de aplicatii ale Windows Phone-urilor sunt ale Microsoft. Nici iPhone nu a scapat, acolo compania Apple avand control total asupra aplicatiilor preinstalate, insa vorbim despre un singur producator, nu despre mai multi.

Google pe de alta parte afirma ca numai o treime dintre aplicatiile instalate in terminalele Samsung sunt pentru serviciile sale, deci ea nu isi impune produsele la fel precum alti producatori. In aceeasi masura, Google sustine ca ea nu poate avea monopol in industria smartphone atat timp cat exista iPhone, cele doua sisteme de operare insumand peste 99% din piata smartphone.

Pentru a face si demonstratii grafice ale afirmatiilor sale, cei de la Google au publicat si o serie de imagini animate de tip GIF in care prezinta unele comparatii cu sistemele de operare competitoare. In ciuda acestor lucruri, UE va dori oricum sa amendeze Google pentru modul in care si-a gandit platforma Android si probabil va avea succes.

“To ignore competition with Apple is to miss the defining feature of today’s competitive smartphone landscape. … distributing products like Google Search together with Google Play permits us to offer our entire suite for free.”

google-monopol-android

google-monopol-android-1

google-monopol-android-2

4 COMENTARII

  1. Altii se folosesc de Apple sa isi faca reclamele…si tot asa, cred ca eram intr-o lume f f trista daca nu ar fi existat Apple

  2. Legislatia concurentei in UE se refera la concentrarea puterii pe care o poate avea un ofertant. Cata vreme Google are cota de piata covarsitoare, se supune legislatiei. Apple are o cota de piata minuscula, asa incat nu poate influenta piata.
    Oricum, Google ar putea scapa lejer prin oferirea consumatorului posibilitatea de a-si alege aplicatiile la instalare. In plus, Google nu obliga utilizatorul sa foloseasca by default aplicatiile sale, asa cum face Apple, ceea ce ii ia o mare parte din vina.

    La urma urmei ce ar trebui facut? Google sa produca un sistem de operare, si sa il dea moca tuturor, right? Trebuie sa isi scoata si Google un avantaj din asta, si este absolut pacat ca performanta se plateste: esti bun si castigi 85% din piata, ok! treci la colt si poate faci si puscarie!!
    Google a ajuns la situatia asta prin performanta, prin oferirea de produse gratuite, la cea mai buna calitate, iar acum trebuie sa plateasca pentru asta 🙂

  3. “Google nu obliga utilizatorul sa folosească by default aplicațiile asa cum face Apple”???
    Deja cum ai deschis un android ești obligat sa-ti faci cont de gmail(asta in cazul in care nu ai deja),adica mail de la google. Ca de aia e smartphone ca ai magazin de aplicații,pe care pe un android nu-l poți accesa doar daca ai cont de googlemail. Ai mail la Yahoo? Ghinion,adio Playstore! Pe cand Appstore-ul il poți accesa având mail de la te miri cine. Si ce aplicații ma obliga Apple sa le folosesc,ca in afara de browserul Safari eu nu cunosc altul?
    Sa nu msi zic de google photos,google documents,google drive,google chrome,in general tot bloatware-ul cu care vine by default un android.

  4. Tu faci afirmații din auzite, și este clar că nu ai pus mâna pe un Android decât de la prieteni, sau prin magazine :))

    NU, nu ai nevoie de cont Google ca să folosești Android. Cum deschizi un Android, ai opțiunea de a rula sistemul de operare cu orice cont vrei tu, iar dacă vrei acces la magazin de aplicații, ai la dispoziție Amazon Appstore și altele. Desigur că dacă vrei acces în casa Google, ai nevoie de cheia Google, dar asta este absolut rezonabil, iar comentariu tău dezinformat arată că scrii cu răutate.
    Ia vezi în ce aplicație se deschid adresele de tip Maps în iOS? Poți seta Google Maps, sau tot imaturul Apple Maps vine la pachet?

    Ceea ce nu recunoști tu (probabil pentru că nu știi) este faptul că toate aplicațiile Google sunt “dezinstalabile”, şi pot fi înlocuite cu ușurință de aplicații concurente. Vrei altceva decât Chrome? No problem! Ții apăsat lung pe iconița Chrome, și o deplasezi în antetul ecranului pe comanda Dezinstalare. Practic, o singură mișcare și o confirmare de dezinstalare, și gata: ai scăpat de Răul Suprem! Poți face asta cu Safari? Dar cu restul bloatware-ului ios??????? Poți dezinstala ceva de acolo? Măcar “bloatware-ul” Google mai folosește la ceva, dar cu ala din ios ce faci? Newsstand, Find my friends, Podcasts, iBooks, Stocks, Tips (really??)

    Google photos, Chrome, Google Maps și Gmail vin preinstalate, dar nu ești obligat să le păstrezi: le poți dezinstala imediat și înlocui cu ce vrei. Problema este că nu ai ceva mai bun pentru a le înlocui. Până și voi mari fani Apple folosiți la greu Google Maps, Google Search, Google Photos (că oferă gratis stocare nelimitată), etc.
    Celelalte aplicații de care scrii cu atâta necunoștință nu vin preinstalate: Drive, Documents.

    Android pur de la Google este de departe cel mai lipsit de bloatware sistem de operare. Și ca să nu uit, că așa ar fi trebuit să încep comentariul ăsta, eu am scris despre “aplicațiile default”, nu despre “bloatware”. Apple te obligă să îi folosești aplicațiile, neavând posibilitatea de a seta o altă aplicație ca default (sau implicită). În Android, ai setare în meniuri, să îți pui ce aplicație vrei tu ca să deschizi linkuri noi, să vezi fotografii cu ce vrei tu, etc.

    Decât să dezinformezi prin necunoaștere, mai bine întreabă, amfetamine!