Bateriile viitorului vor fi sigure impotriva exploziilor

Cazul Samsung Galaxy Note 7 pare sa fie unul menit sa “trezeasca” industria producatoare de smartphone-uri in ideea de a crea telefoane mobile inteligente, dar sigure. In aceasta idee, un grup de cercetatori ai universitatii din Stanford au creat baterii care sunt sigure impotriva incendiilor deoarece “racesc” celulele energetice inainte de a se supraincalzi.

Acesti cercetatori au adaugat in fibrele de plastic ale bateriilor un trifenil fosfat care tine separati electrozii negative de cei pozitivi. Acest fosfat este folosit in mod normal pentru a impiedica exploziile in diverse produse electronice, iar daca temperatura unei baterii atinge 150 de grade, fibrele de plastic se topesc si elibereaza acest fosfat in interior.

Dupa eliberarea compusului chimic in baterie, explozia este impiedicata imediat, durata necesara pentru propagarea sa fiind de numai 0.4 secunde. In trecut tentativele de a implementa asemenea masuri de siguranta in baterii reducea substantial performantele lor, insa in aceasta situatie nu se schimba nimic in afara de cresterea sigurantei utilizatorilor.

Bateriile viitorului vor fi sigure impotriva exploziilor

In momentul de fata aceasta inovatie este inca in proces de testare si cercetatorii incearca sa se asigure ca supraincarcarea sau descarcarea completa nu activeaza fosfatul. Daca aceste probleme nu vor exista, atunci tehnologia ar putea fi vanduta, sau oferita unor producatori de baterii, care ar putea-o folosi in viitoare componente vandute producatorilor de smartphone-uri.

“Using our ‘smart’ separators, battery electrochemical performance will not be affected by the flame retardant under normal conditions. However, once there is a potential thermal runaway, the flame retardant will be activated and nip the fire or explosion in the bud.”

Intregul scandal legat de Samsung Galaxy Note 7 a generat foarte multe discutii cu privire la siguranta persoanelor care folosesc smartphone-uri in viata de zi cu zi. Inovatiile de acest gen au mernirea de a duce mai multa liniste pentru cei care folosesc un terminal mobil inteligent in viata de zi cu zi, dar totul depinde de evolutia dezvoltarii lor.

In cazul inovatiei celor de la Stanford, ar putea trece cativa ani pana cand ea ar putea fi cu adevarat oferita in smartphone-urile vandute in lumea intreaga.

baterii-sigure-incendiu