Un iPhone si o tableta iPad suspectate ca ar fi cauzat prabusirea unui avion

Un iPhone 6S si o tableta iPad mini 4 folosite de catre unul dintre pilotii cursei Egypt Air 804, prabusite in mai 2016, sunt suspectate ca ar sta la baza prabusirii. Investigatorii accidentului analizeaza locatia in care ar fi izbucnit un incendiu in carlinga, sau in apropierea ei, si locatia in care pilotul tinea cele doua dispozitive in timp ce pilota avionul cu 66 de pasageri.

Investigatorii incearca sa afle daca nu cumva bateriile ambelor dispozitive ar fi luat foc, fie simultan, fie una de la cealalta, si au generat incendiul. Desigur ca teoria este discutabila, unii spunand ca acest lucru este improbabil si ca focul ar fi pornit dintr-o zona din imediata apropiere a carlingii, dar sursa deocamdata nu ar fi cunoscuta.

Imagini inregistrate de catre camerele aeroportului Charles de Gaulle, de pe care a decolat avionul, arata faptul ca acel iPhone si acea tableta iPad fusesera plasate pe scutul antiorbire al pilotului, langa un parfum. In preajma acelei zone ar fi inceput incendiul, iar de aici au tras investigatorii concluzia ca dispozitivele respective ar fi vinovate.

O explicatie clara pentru tragedie este cautata de catre investigatorii francezi, insa ca in orice caz de acest gen, este greu de stabilit ce a putut dobora un avion plin de pasageri. Compania Apple a declarat ca nu a fost contactata de catre investigatori si probabil nici nu va fi contactata, avand in vedere ca este putin probabil ca produsele sale sa fie de vina.

“The images very clearly indicate that the Egyptian co-pilot put his telephone, tablet and bottles of perfume bought before boarding on the glare-shield. The investigators hence note a troubling parallel between the placing of these items that are fed by lithium batteries and the triggering of alarms during the flight.”

Acestea fiind spuse, daca totusi investigatorii vor ajunge la concluzia ca produsele Apple au cauzat prabusirea, atunci Apple va avea un imens scandal mediatic in fata.

iphone-ipad-prabusire-avion-1