Seful Samsung nu va fi arestat, a fost eliberat din inchisoare

Jay Y. Lee, seful actualal Samsung, nu va fi arestat preventiv, o instanta refuzand cererea procurorilor pe motiv ca dovezile nu sustin aceasta masura

Ieri seful Samsung, Jay Y. Lee a fost retinut de catre autoritatile din Coreea de Sud in urma unei audieri in care s-a dezbatut o cerere privind arestarea sa preventiva. Desi procurorii din Coreea de Sud le-au cerut judecatorilor sa-l aresteze preventiv pe Jay Y. Lee temandu-se ca el le-ar putea influenta negativ absenta, iata ca judecatorii au avut o alta parere.

Jay Y. Lee a petrecut cateva ore intr-un centru de retinere in cursul zilei de ieri, insa a fost eliberat dupa ce judecatorii au hotarat ca el nu trebuie arestat preventiv. Jay Y. Lee este primul lider al Samsung care a fost retinut vreodata pentru comiterea unei infractiuni, iar intreaga situatie pune intr-o lumina extrem de proasta compania Samsung, cea mai mare din Coreea de Sud.

In scurta motivare a deciziei, judecatorii din Coreea de Sud sustin ca procurorii care ancheteaza cazul nu au prezentat suficiente dovezi care sa demonstreze faptul ca Jay Y. Lee a incalcat legea. In aceasta idee, ei nu au considerat necesara arestarea sefului Samsung in acest punct, dar nici macar aplicarea vreunei alte masuri precum arestul la domiciliu, sau controlul judiciar.

Seful Samsung nu va fi arestat, a fost eliberat din inchisoare

Fara a fi arestat preventiv, Jay Y. Lee isi poate continua procesul de a deveni presedinte al consiliului de administratie al grupului Samsung. Aceasta functie este detinuta in momentul de fata de catre tatal sau, insa acesta este internat in spital de cateva luni de zile, asa ca Jay Y. Lee i-a preluat atributiile din functia de vicepresedinte al consiliului de administratie.

Jay Y. Lee este anchetat pentru ca ar fi mituit cu zeci de milioane de dolari presedintele Coreei de Sud pentru a-i facilita transferul de putere de la tatal sau. Deocamdata se pare ca dovezile procurorilor nu sunt suficient de puternice pentru a motiva arestarea lui Jay Y. Lee, insa ele ar putea fi suficiente pentru ca el sa fie condamnat.

“The court said there wasn’t enough evidence to keep Lee in jail based on the facts presented about alleged payments and other charges. “It is difficult to acknowledge the necessity and justification for an arrest at this stage,” Seoul Central District Court Judge Cho Eui-yeon said in a statement early Thursday morning.”

Acestea fiind spuse, seful Samsung, Jay Y. Lee, a scapat de arest si inchisoare deocamdata.

sef-samsung-arest-refuzat