Comisia Europeana face progrese in recuperarea celor 13 miliarde de euro de la Apple

Anul trecut Comisia Europeana a stabilit ca Apple trebuie sa plateasca 13 miliarde de euro sub forma unor impozite retroactive pentru profitul facut timp de 10 ani. Suma este cea mai mare impusa unei companii de catre Comisia Europeana, termenul de plata pentru ea fiind data de 3 ianuarie, cei din Cupertino evitand pana acum sa faca plata.

In ciuda faptului ca Apple nu a platit respectiva suma si in ciuda faptului ca ea impreuna cu autoritatile americane se opun deciziei, Comisia Europeana este multumita de progresul facut in recuperarea banilor. Comisarul European pentru concurenta, Margarethe Vestager, sustine ca din cauza sumei foarte mari ce trebuie recuperate, progresul este lent.

In ciuda acestui lucru, ea este multumita de modul in care au actionat pana acum autoritatile din Irlanda pentru recuperarea sumei, desi ele se opun deciziei de anul trecut. Nici Apple nu pare sa coopereze cu Comisia Europeana, cel putin in mod public, insa in privat autoritatile irlandeze par sa fie multumite de cooperarea celor din Cupertino.

In aceeasi masura, autoritatile irlandeze afirma acum ca vor respecta decizia Comisiei Europene si vor incerca sa recupereze cele 13 miliarde de euro de la compania Apple. Daca acest lucru se va intampla, sau nu, vom afla in urmatoarele luni, insa e putin probabil ca Apple sa plateasca o suma chiar atat de mare pentru profitul facut in Europa.

“It’s a tricky thing to do because it’s a large sum so of course you have to figure out how to do that. It’s not as an escrow account in some of the other cases where it might be 25 or 30 million euros … and therefore I do respect that it’s a complicated matter and it may take a little more time.”

apple-comisia-europeana-impozit