Apple ataca bancile care se opun lansarii Apple Pay

Compania Apple duce o lupta surda cu bancile din Australia pentru a lansa Apple Pay, acestea opunandu-se de luni de zile impotriva acestui serviciu. Bancile sustin ca Apple incearca sa impuna masuri neconcurentiale prin lansarea Apple Pay, bancile cerand acces la NFC-ul din terminale iPhone pentru a putea permite propriilor aplicatii sa ofere plati mobile in acelasi mod.

Un proces a fost initiat in aceasta disputa, iar compania Apple pare a fi foarte aproape de a-l castiga si de a obliga bancile sa accepte Apple Pay, fara a avea acces la NFC-ul din iPhone. Apple sustine ca opozitia bancilor afecteaza comerciantii si vanzatorii care vor sa foloseasca tehnologia, iar asta pare sa fi convins instanta care judeca acest caz.

Apple sustine si ca nu poate oferi acces la NFC-ul din iPhone pentru aplicatii terte deoarece ar pune in pericol siguranta tranzactiilor facute prin intermediul sau. Bancile spun ca toti consumatorii trebuie sa aiba multiple optiuni in ceea ce priveste platile mobile, ei neputand oferi aceleasi metode de plata prin NFC, ci doar prin internet.

Apple a reusit pana acum sa convinga American Express si alte institutii financiare sa ofere suport Apple Pay in Australia, dar restul marilor banci se opun cu vigoare. In ciuda faptului ca Apple Pay le va creste tranzactiile si implicit incasarile din baza lor, bancile nu vor sa-i ofere companiei Apple puterea pe care lansarea acestui sistem i- va oferi.

Daca instanta va decide totusi ca Apple trebuie sa poata lansa Apple Pay, atunci bancile nu vor avea de ales decat sa colaboreze cu compania Apple.

“In its latest submission to the Australian Competition & Consumer Commission, published Monday, Apple said it was concerned banks are seeking to “delay the expansion of Apple Pay,” hurting both consumers and smaller card issuers who could use the technology “as a means of securing a digital presence in competition with the big banks.””

apple-pay-banci-lansare