Apple va adopta un nou conector pentru accesorii

La putin peste doi ani dupa lansarea portului Lightning, compania Apple se pregateste sa adopte un nou tip de conector pentru accesorii numit “Ultra Accessory Connector” (UAC). Mai subtire decat porturile USB-C/Lightning, dar mai lat decat acestea, conectorul este oferit deocamdata producatorilor pentru a testa crearea de noi produse in baza sa.

Noul port UAC are 2.05mm grosime si 4.85mm latime, un conector de 8 pini ascunzandu-se in interiorul sau, el fiind complet diferit fata de ceea ce avem acum. Acest nou tip de conector urmeaza sa fie disponibil doar pentru accesorii deocamdata in ideea de a oferi posibilitatea de a obtine mai mult spatiu intr-o carcasa pentru alte componente.

Ideea celor de la Apple este de a reduce spatiul ocupat de catre conectorul UAC in comparatie cu Lightning si USB-C, insa asta inseamna o noua schimbare pentru utilizatori. Mai exact, desi UAC ar putea permite implementarea de noi functii si componente in accesorii, utilizatorii trebuie sa isi schimbe din nou cablurile de interconectare cu iPhone.

De ce Apple ar vrea sa faca un nou conector pentru accesorii nu stie nimeni, insa nu va trece foarte mult timp pana cand el va ajunge si in iPhone, iPad, sau Mac. Cat timp va trece nu stie nimeni, dar este clar ca o data la doi/trei ani, compania Apple vrea sa schimbe conectorii din produsele sale si sa reseteze piata accesoriilor pentru terminale mobile.

“Measuring in at 2.05mm by 4.85mm at the tip, the 8-pin connector is slightly less thick than USB-C, and near half as wide as both USB-C and Lightning. The UAC will allow accessory makers to save space inside their designs versus using an Apple Lightning port or USB-C. Apple will allow accessory manufacturers to make Lightning to UAC, USB-A to UAC, and 3.5mm headset jacks to UAC, which would allow headphones with a UAC port to connect to various Apple devices.”

apple-conector-uac