Politia Romana cumpara software pentru a extrage date din telefoane

Politia Romana urmeaza sa investeasca nu mai putin de 1.7 milioane de lei in software menit sa permita extragerea de date din telefoane mobile si alte dispozitive informatice. Conform licitatiei initiate de catre Politia Romana, ea vrea 38 de aplicatii software care sa-i permita sa fac perchezitii informatice si 38 de sisteme informatice portabile de tip forensic.

Acest software ar trebui sa poata extrage date din terminale iPhone, Samsung, ASUS, Blackberry, Huawei, Lenovo, LG, Nokia, Philips, Motorola, etc. Indiferent de masurile de protectie pe care aceste terminale le-ar avea, software-ul ar trebui sa le poata sparge pentru a extrage mesaje SMS, agenda de contacte, lista de apeluri, poze, filme, lista de aplicatii, informatii privind locatiile vizitate si multe altele.

Politia Romana vrea sa cumpere un software care sa poata sparge nu mai putin de 8700 de tipuri de telefoane mobile, iar printre ele se vor afla si multe modele de iPhone si iPad. Exceptand iPhone 7, cam toate celelalte care ruleaza iOS 10 pot fi cel mai probabil sparte de companiile de securitate, mai ales ca exista si jailbreak public pentru ele.

Mai mult decat atat, software-ul ar trebui sa poata inlatura codurile de siguranta setate in telefoane, aceasta fiind o mare problema in cazul iPhone. Stim de anul trecut ca FBI a platit multi bani pentru a i se decoda un iPhone, iar Politia Romana vrea in aceeasi bani sa cumpere software care sa decodeze si multe alte modele de telefoane mobile.

Cele 1.7 milioane de lei pe care Politia Romana i-a alocat pentru aceasta achizitie nu vor acoperi probabil suma necesara pentru a cumpara ceva de calitate, dar mai multe vom vedea daca se va oferi cineva sa onoreze licitatia.

politia-software-extragere-date-telefoane