Apple ar fi platit 40 de dolari catre Qualcomm la fiecare iPhone vandut

Din batalia legala dintre Apple si Qualcomm aflam astazi ca s-ar fi platit destul de multi bani pentru fiecare modem inclus in terminalele iPhone vandute in lumea intreaga. Mai exact, conform informatiilor de astazi, compania Apple ar fi platit cate 40 de dolari pentru fiecare modem cumparat de la Qualcomm pentru implementare in iPhone.

Suma este una foarte mare pentru o asemenea componenta, insa ea include nu doar chip-ul in sine, ci si taxele de licentiere asociate cumpararii sale. Cu peste 200 de milioane de terminale iPhone vandute anual, putem trage concluzia ca Apple a platit minim 5 miliarde de dolari catre Qualcomm in 2015, presupunand si ca pretul e mai mic pentru terminalele mai vechi.

Conform informatiilor aparute pana acum, Apple platea anumite sume de bani catre Qualcomm la achizitia modem-urilor, insa primea inapoi o parte sub forma de reduceri la achizitii. Pentru 2016 Qualcomm a refuzat sa returneze 1 miliard de dolari catre compania Apple, iar acum o batalie legala intinsa in mai multe tari va trebui sa stabileasca cine are dreptate.

Daca Apple platea sume atat de mari pe componente care costa maxim un sfert, atunci este de inteles de ce a dat in judecata Qualcomm si o acuza de santaj. Desigur ca nu vom sti realitatea in viitorul apropiat, aa ca ramane de vazut ce alte informatii vor mai aparea din procesele care sunt in momentul de fata in desfasurare in diverse instante.

“So, if Qualcomm sold its baseband processors at approx. $20 per unit and collected or demanded royalties from Apple amounting to more or less the same amount, that would correspond to $40 per iPhone (or cellular iPad). Since 2015, annual iPhone sales have been north of 200 million units. If one multiplied that number with the $40 hypothesis, that would be a total (even before adding cellular iPads) of $8 billion a year, or roughly a third of Qualcomm’s revenues.”

apple qualcomm plati

2 COMENTARII

  1. Si Orange platea catre Apple, pentru exclusivitatea de la lansarea iPhone 3G, in functie de traficul de internet ce se facea pe telefoane. Daca va aduceti aminte era stipulat in contract ca nu ai voie sa pui cartelea in alt telefon.
    Sincer nu imi este mila de ei ?

  2. Touche 🙂
    Doamne, mai sunt unii care au curajul să spună lumii caracterul rău famat anticoncurential de la Apple. 🙂
    Asta a amenințat și Quallcom ca va da opiniei publice dedesubturile si practicile companiei Apple.
    Să vedeți atunci amenzi luate de Apple de la CE. Pierderile financiare/de imagine vor fi mult mai mari decât miliardul ăla recuperat de la Quallcom.
    Ce-i de la Quallcom au lucrat la șantaj, nici ei nu au fost ușa de biserica. Și-au zis că mai pot mulge de la Apple inca câteva zeci de dolari, pe lângă acele câteva sute de dolari profit mulse de Apple de la client prin vânzarea unui terminal Apple.