Olanda are semafoare pentru utilizatorii smartphone

Olanda este prima tara in care exista semafoare pentru utilizatorii de smartphone-uri care circula pe trotuarele din orasul Bodegraven-Reeuwijk. Denumit “+ Light Line”, proiectul are menirea de a ii ajuta pe utilizatori sa fie in siguranta in momentul in care se apropie de un punct de trecere al strazii pentru a nu fi calcati de masini deoarece sar in fata lor din neatentie.

Multiple semafoare de acest gen au fost amplasate in jurul catorva scoli din orasul Bodegraven-Reeuwijk, insa ele au un element suplimentar de siguranta. Mai exact, o linie de LED-uri colorate in rosu este deasemenea plasata chiar inainte ca persoana sa calce efectiv in strada, asa ca ea va sti ca trebuie sa se fereasca, chiar daca se uita la smartphone in loc de drum cand se plimba.

Prespectivele linii de LED-uri se coloreaza in verde in momentul in care persoanele pot trece strada, asa ca teoretic ele nici nu trebuie sa-si ridice ochii din smartphone. Ideea din spatele acestui sistem a luat nastere din cauza grijilor tot mai mari pe care municipalitatea si le face din cauza persoanelor care folosesc smartphone-urile chiar si cand se plimba si nu sunt atente la ceea ce se intampla in jurul lor.

Totul este deocamdata doar un proiect ce se afla in faza de testare de catre municipalitate pentru a vedea cat de fezabila este aplicarea sa pentru mai multe zone din orase. Nu se stie cat costa amplasarea acestor semafoare pentru utilizatorii de smartphone-uri, insa daca testele vor avea succes, atunci ele ar putea fi amplasate in mai multe zone.

“Smartphone use by pedestrians and cyclists is a major problem. Trams in The Hague regularly make an emergency stop because someone looks at their smartphone instead of traffic.”

semafoare pietoni oras