Apple anunta o schimbare majora pentru iPhone si iPad

Compania Apple a anuntat astazi ca in urmatorii 2 ani va renunta la unul dintre cei mai vechi parteneri ai sai, ale caror produse sunt folosite in toate iPhone, iPad si iPod Touch. Mai exact, vorbim despre Imagination Technologies, compania care produce toate chip-urile grafice folosite in toate iDevice-urile vandute de catre Apple la nivel global.

Anuntul facut astazi de catre cei de la Apple are un impact major, deoarece in 2 ani vor expira si licentele cumparate pentru folosirea acestor tehnologii. Apple a confirmat ca peste 2 ani va folosi propriile chip-uri grafice pe care le va utiliza in iDevice-urile vandute in lumea intreaga, aceasta fiind prima oara cand planurile sale sunt anuntate public cu un asemenea avans.

In urma acestui anunt, valoarea actiunilor Imagination Technologies a scazut cu nu mai putin de 70%, la cel mai mic pret din ultimii 8 ani de zile. Acum cateva luni au aparut informatii care sugerau faptul ca Apple vrea sa cumpere Imagination Technologies, dar probabil negocierile au esuat si Apple a luat decizia de a isi produce singura chip-urile grafice.

Cei de la Imagination Technologies sustin ca este imposibil ca Apple sa faca singura chip-uri grafice care sa nu incalce brevetele de inventie ale companiei britanice. In aceasta idee, ea si-a anuntat investitorii ca Apple ar putea ajunge in final sa-i plateasca din nou taxe de licentiere pentru produse, dar la valori mult mai mici decat pana acum.

„Apple has not presented any evidence to substantiate its assertion that it will no longer require Imagination’s technology, without violating Imagination’s patents, intellectual property and confidential information. This evidence has been requested by Imagination but Apple has declined to provide it. Further, Imagination believes that it would be extremely challenging to design a brand new GPU architecture from basics without infringing its intellectual property rights, accordingly Imagination does not accept Apple’s assertions.”

Aceasta schimbare deschide calea pentru multi producatori Android sa foloseasca aceste chip-uri grafice ale Imagination Technologies, cele mai performante din industrie. Cu ele, Samsung, Huawei, LG, Sony, sau HTC ar putea lansa smartphone-uri ale caror performante grafice sunt cel putin la fel de bune precum cele ale iDevice-urilor.

Desigur ca in 2 ani se pot intampla multe, asa ca va fi interesant de vazut cum vor evolua lucrurile.

apple schimbare iphone chip grafic