Malware-ul pentru Mac a crescut exponential in 2016

macOS este cunoscut ca un sistem de operare care nu prea are probleme cu virusi si malware, insa 2016 nu a fost un an chiar atat de grozav pentru compania Apple, conform McAfee. Celebra companie de securitate informatica sustine ca in cursul anului 2016 numarul de tipuri de malware detectate pe platformele OS X si  macOS a crescut cu 744% la nu mai putin de 460.000 de detectari facute la utilizatorii aplicatiilor McAfee.

Practic, vorbim despre o crestere colosala a detectarilor de malware facute pe platformele OS X si macOS in 2016, iar asta deoarece interesul hackerilor pentru aceasta platforma este tot mai mare. In ultimii ani vanzarile de Mac-uri au fost in continua crestere, iar asta a determinat si o crestere a numarului de tipuri de malware detectate de catre diverse aplicatii de antivirus pentru Mac.

Totusi, desi procentul de crestere al versiunilor de malware pentru Mac este intr-o crestere colosala, cele 460.000 de detectari reprezinta mai putin de 1% din totalul de 600 de milioane de detectari in 2016. Dintre acestea, 15 milioane au fost pe terminale mobile, vasta majoritate pe Android, deci OS X si macOS reprezinta o parte foarte mica din detectarile de malware facute in 2016.

Mai mult decat atat, marea majoritate a malware-ului a fost distribuit prin reclame afisate pe diverse website-uri de pe internet si nu neaprat prin aplicatii distribuite de catre website-uri. La acest tip de malware sunt expusi toti utilizatorii de calculatoare, dar asta nu face platforma macOS mai putin sigura, per total, in comparatie cu alte platforme pentru calculatoare.

macOS ramane cel mai sigur sistem de operare pentru calculatoare, iar baza mica de utilizatori la nivel global tine interesul hackerilor la un nivel destul de scazut deocamdata.

malware mac 2016