Siri – vocea a fost inregistrata inaintea lansarii iPhone

Siri este asistentul personal “vedeta” din iPhone, iPad si Mac, iar femeia care da voice software-ului, Susan Bennett, a vorbit intr-un interviu recent despre ceea ce a insemnat inregistrarea vocii sale. Conform lui Bennett, inregistrarile pentru vocea asistentului personal au avut loc in anul 2005, cu doi ani inainte ca primul model al iPhone sa fie lansat, insa atunci software-ul apartinea altei companii.

SRI International a dezvoltat versiunea internationala a Siri, acest institut de cercetare apartinand de universitatea Stanford, compania Apple cumparand tehnologia cu mult ani in urma. Cand software-ul era inca in dezvoltare la SRI, Susan Bennet a fost chemata pentru a inregistra sute de fraze si propozitii care sa acopere aproape toate utilizarile pentru cuvintele existente in dictionarul limbii engleze.

Ea a fost nevoita sa repete si sa repete majoritatea cuvintelor si frazelor pana cand ele au fost inregistrate corect, iar in 2005 tehnologia de inregistrare si proesare nu era la fel de avansata ca acum. Avand in vedere ca Siri a fost lansat in 2011, in acel an, dar si in 2012, Bennett a fost rechemata penru a inregistra din nou unele fraze si propozitii, intregul proces durand nu mai putin de 4 luni.

“We recorded hundreds of phrases and sentences that were created to get all the sound combinations in the English language. Now, the English language has over a million words, so you can imagine how long this took. The initial recordings took a month in 2005 [before the iPhone even existed], four hours a day, five days a week, then I did updates for four months in 2011/12.”

Desi Bennett a inregistrat foarte multe fraze si propozitii pentru Siri, ea sustine ca in versiunea initiala a asistentului intreaga voce semana foarte mult cu cea a unui robot. “Umanizarea” vocii asistentului personal Siri a fost responsabilitatea celor de la Apple, compaina americana asigurandu-se ca utilizatorii vor avea parte de o experienta de folosire cat se poate de buna dupa activarea sa.

“Before Siri, concatenated voices sounded very robotic… not the type of voice that anyone would want to interact with. So, I think that’s why she was so popular. It’s like, ‘Oh my word, this sounds like a person in my phone.’ [But] the voice talents had nothing to do with what Siri says. It all has to do with the programmers.”

Mai multe detalii privind interviul dat de catre Susan Bennett gasiti aici.

susan bennett voce siri