Bandajul inteligent care urmareste modul in care se vindeca ranile

Bandajele sunt destinate sa mentina loc ranit sigur si curat, pentru a reduce timpul de vindecare si sansele de infectare. Dar de ce sa-i fie acestea singurele utilizari?

Datorita unui proiect realizat in Marea Britanie, cercetatorii au lucrat la un nou bandaj inteligent capabil sa urmareasca modul in care o rana se vindeca si trimiterea acestor date inapoi la medici, prin tehnologia 5G.

Pentru a face acest lucru folosesc mici nanosenzori capabili sa se potriveasca confortabil in interiorul tesaturii de bandaje obisnuite. Rezultatul transmis de bandajul inteligent ar permite medicilor si ingrijitorilor sa stie exact la ce etapa din procesul de recuperare este o rana, permitandu-le astfel sa-si adapteze tratamentul mai precis pentru pacient.

“Chronic wound management is an initial focus for development, and early application as it is a major challenge for health systems. Supporting this management outside of the hospital setting. Increasing rates of diabetes and other contributory factors compound this need.”

Marc Clement

Din nefericire, Clement nu da mai multe detalii despre modul exact in care functioneaza tehnologia, deoarece conceptul de bandaj inteligent integreaza o serie de tehnologii sensibile din punct de vedere comercial, pe care investitorii spera sa le protejeze in scopuri comerciale.

6 COMENTARII

  1. Exista deja bandaje (npwt) care sunt “racordate” la un aparat care absoarbe din rana exsudat. Probabil vor sa bage in Dressing-ul bandajului sensori care transmit date la aparat si aparatu mai departe intrun server la care doctorii au acces. De exemplu prin monitorizarea exudatului ranii se poate optima puterea de absorbtiei asupra ranii. E o treaba buna.