Partenerii Apple resimt scaderea in vanzarile iPhone

Desi compania Apple a anuntat ieri ca incasarile si profitul sau au crescut in comparatie cu acelasi trimestru al anului trecut, toata lumea se concentreaza pe scaderea vanzarilor iPhone. Vorbim despre un trimestru fiscal in care vanzarile de terminale iPhone ale companiei Apple sunt usor mai mici decat cele inregistrate in acelasi trimestru fiscal al anului anterior.

Diferenta este una foarte mica, de doar 400.000 de unitati, insa chiar si asa, bursele au reactionat negativ la aflarea vestilor si pretul actiunilor Apple a scazut. Din pacate, inclusiv preturile actiunilor a 5 parteneri europeni ai companiei Apple au scazut deasemenea, bursele asociind “esecul” celor de la Apple si cu partenerii sai din Europa.

Dialog Semiconductor, AMS, Imagination Technologies, ASML si STMicro sunt companiile care au fost afectate impreuna cu Apple, ele furnizand diverse componente pentru iPhone. In cazul companiilor din pozitiile 1 si 3 din lista de mai sus, pretul actiunilor a fost afectat si anterior de decizia Apple de a renunta in viitor la serviciile lor pentru fabricarea iPhone.

Totusi, nu este neobisnuit ca vesti privind compania Apple sa afecteze si partenerii sai, iar asta pentru ca scaderea vanzarilor iPhone duce la o scadere a productiei. O scadere a productiei duce si a l scadere a comenzilor pentru componente, deci foarte multe companii sunt afectate de faptul ca lumea nu mai cumpara la fel de multe terminale iPhone.

Presedintele Apple, Tim Cook, a dat vina pe zvonurile iPhone 8 pentru scaderea in vanzari, dar poate ca folosirea aceluiasi design timp de 3 ani este o problema mai mare decat crede. Desigur ca Apple nu se poate umili recunoscand ca a facut o prostie cand a ales sa tina acelasi design timp de 3 ani, dar asta este cu totul alta poveste.

“Shares in Dialog Semiconductor, which provides power management systems for Apple, fell 3 percent, among the top European fallers on the day […] Imagination Technologies, a British designer of graphical processing units used in smartphones, was down 0.5 percent […] Swiss company AMS, the maker of optical sensors for iPhones, dropped 2.1 percent and Italy’s STMicro, which provides the phone’s accelerometers, gyroscopes and motion sensors, fell 1.7 percent. Shares in ASML, Europe’s largest supplier to computer chip makers, fell 0.6 percent. The Netherlands-listed company is lower down the Apple supply chain than Dialog and STMicro, supplying to Taiwan Semiconductor Manufacturing Company which in turn serves Apple.”

iphone afectat apple parteneri