Facebook – amenda de 122 de milioane de dolari

Facebook a fost amendata cu suma colosala de 122 de milioane de dolari, sau 110 milioane de euro, de catre Comisia Europeana zilele trecute. Vorbimd espre cea mai mare amenda primita de catre compania Facebook pana in prezent, iar Comisia Europeana o impune din cauza modului in care compania Facebook a facut achizitia companiei WhatsApp in 2014.

Comisia Europeana sustine ca Facebook a mintit atunci cand a divulgat motivele in baza carora vrea sa cumpere WhatsApp in 2014. Atunci Facebook ar fi spus ca nu va prelua informatiile utilizatorilor din WhatsApp pentru a le lega de cele existente in reteaua sa de socializare, insa a facut acest lucru anul trecut si a fost deja amendata pentru asta de catre italieni.

Desi Facebook a anuntat abia in 2016 ca va prelua datele utilizatorilor WhatsApp pentru a face legatura cu cele existente in Facebook, compania avea capacitatea tehnica de a face asta inca din 2014. Atunci Facebook a stiut ca va prelua datele din WhatsApp, insa nu a anuntat autoritatile privind intentiile sale adevarate, asa ca acum a fost amendata cu 122 milioane de dolari.

Facebook a cheltuit 20 de miliarde de dolari pentru a cumpara WhatsApp in cursul anului 2014, deci amenda aceasta reprezinta mai putin de 1% din acea suma. In aceasta idee, cei de la Facebook considera probabil ca afacerea este una buna, mai ales ca datele preluate din WhatsApp ajuta compania sa faca mult mai multi bani pe termen lung.

“The technical possibility of automatically matching Facebook and WhatsApp users’ identities already existed in 2014, and that Facebook staff were aware of such a possibility.  Today’s decision sends a clear signal to companies that they must comply with all aspects of EU merger rules, including the obligation to provide correct information.”

facebook amenda comisia europeana