WhatsApp – sute de persoane convinse sa ucida oameni nevinovati

WhatsApp a fost sursa unor violente fara precedent in India, sapte pesoane fiind ucise in bataie din cauza unor stiri false distribuite in retea.

WhatsApp a devenit noul mediu in care stirile false se raspandesc cu foarte mare repeziciune, iar asta a dus recent la crime fara precedent care a implicat oameni nevinovati. Mai exact, reteaua WhatsApp a fost folosita in India pentru a raspandi stiri false cu privire la o serie de presupuse rapiri de copii din regiunea Jharkhand, iar asta a generat o furie necontrolata in randul oamenilor.

Stirile false distribuite prin intermediul retelei WhatsApp au dus la formarea unei multimi de cateva sute de persoane furioase care au ucis cu salbaticie cativa oameni nevinovati. Mai exact, in urma stirilor false din WhatsApp, peste 500 de persoane s-au adunat pentru a ataca o serie de barbati care erau acuzati ca rapeau copii, insa care in realitate erau nevinovati.

Politia locala, care nu investigheaza vreo persoana pentru crime, a afirmat ca grupul de persoane incitat pe WhatsApp nu a dus presupusii rapitori la organele statului, ci s-a razbunat direct pe ei. Problema este ca politia a confirmat faptul ca in zona respectiva nu au avut loc rapiri de copii, deci informatiile de pe WhatsApp sunt false si nu ar fi justificat oricum crimele oribile.

Nu se stie deocamdata cine a putut manipula atat de multi oameni prin intermediul WhatsApp, dar totul este o dovada clara a faptului ca oamenii nu prea inteligenti pot fi incitati usor la violenta. Multi dintre ei au primit prin WhatsApp un mesaj precum cel de mai jos, iar de aici totul s-a raspandit extrem de rapid pentru a genera violentele.

“…Suspected child lifters are carrying sedatives, injections, spray, cotton and small towels. They speak Hindi, Bangla and Malyali. If you happen to see any stranger near your house immediately inform local police as he could be a member of the child lifting gang,”

Politia nu a putut descoperi sursa acestor zvonuri WhatsApp, iar pe Facebook sunt publicate foarte multe poze cu persoanele atacate, 7 fiind omorate in bataie pana in prezent. Politia pare neputiincioasa in fata acestor stiri false distribuite prin WhatsApp, iar populatia naviga si lipsita de orice fel de logica actioneaza exact asa cum este de asteptat de la persoane din aceasta categorie a societatii.

“They knew they were taking the law into their hands, and instead of turning them in to the police they killed them. We are in talks with the service providers and might take a decision soon to ban social media in the entire district for a day or two till the rumours die down.”

WhatsApp stiri false crime