Apple acuza Qualcomm de dubla taxare la licentiere

Apple i-a adus astazi un nou set de acuzatii companiei Qualcomm in procesul pe care il are deschis in SUA cu privire la problemele de licentiere pentru componentele iPhone si iPad. Apple sustine ca brevetul de inventie care o obliga sa plateasca o taxa de licentiere la fiecare iPhone vandut este invalid, dar si ca percepe de doua ori o taxa pentru acelasi brevet de inventie pentru tehnologie.

Mai exact, Qualcomm percepea de la Apple o taxa pentru folosirea tehnologiei brevetate in iPhone, iar in baza aceluiasi brevet percepea o alta taxa de licentiere si pentru modemul vandut pentru iPhone. Daca Apple dovedeste in instanta ca are dreptate, atunci ar putea castiga usor procesul intentat Qualcomm si ar putea cere despagubiri de cateva miliarde bune de dolari in urma taxelor de licentiere platite.

Apple a acuzat Qualcomm ca a refuzat sa-i returneze 1 miliard de dolari ca parte a unor reduceri pentru achizitii, iar asta pentru ca a cooperat cu autoritatile din Coreea de Sud impotriva Qualcomm. Cei de la Qualcomm spun ca Apple si-a incalcat contractul cand a cooperat, dar oare ce poate face o companie cand guvernul unui stat o obliga sa coopereze ?

Apple ar fi incalcat legislatia penala din Coreea de Sud daca nu ar fi cooperat, deci termenii din contractul cu Qualcomm care ii interzic asta sunt loviti de nulitate. Plecand de la aceasta problema, cei de la Apple vor sa anuleze prevederea din contract care o obliga sa plateasca o taxa de licentiere pentru fiecare iPhone vandut si sa ramana doar cu taxa de licentiere pentru modemurile cumparate.

Un precedent exista, compania Lexmark pierzand un proces similar care le interzicea companiilor terte sa vanda cartuse folosite pentru imprimante. Ceva similar este si aici, Qualcomm urmand a putea impune taxa de licentiere pentru tehnologia folosita de Apple doar pentru vanzarea fiecarui iPhone, sau pentru fiecare modem, dar nu pentru ambele.

“In a Tuesday brief seen by Reuters, Apple took aim at Qualcomm’s practice of requiring customers to sign patent license agreements before purchasing chips, known in the industry as “no license, no chips”. The license allows Qualcomm to take a percentage of the overall selling price for iPhone in exchange for supplying the modem chips that let phones connect to cellular data networks. Apple argued that [a recent] ruling involving Lexmark showed that Qualcomm was entitled to only “one reward” for its intellectual property and products.”

Apple Qualcomm proces iphone