Apple – cum lupta pentru a proteja secretele iPhone

Apple lupta din greu pentru a tine secretele iPhone, iPad si Mac in interiorul companiei, oameni din NSA, FBI, sau CIA avand grija de acest lucru.

Apple incearca anual sa tina secrete toate noutatile unui model al iPhone pe care urmeaza sa il lanseze, ale unei tablete iPad, ale unui Mac, sau doar ale unui sistem de operare. Apple investeste serios in securitate si isi obliga angajatii sa nu divulge detalii privind proiectele la care lucreaza, altfel risca sa fie concediati si sa plateasca despagubiri, partenerii asiatici fiind supusi unor restrictii similare.

Recent in cadrul Apple a avut loc o intalnire interna menita sa gaseasca noi metode de a combate divulgarea secretelor produselor aflate in dezvoltate, iar in mod ironic detalii din ea au fost dezvaluite presei. Conform celor de la Apple, mai multe secrete sunt divulgate de catre angajatii din campusul din Cupertino decat de angajati ai partenerilor din China, din SUA fiind divulgate 4 design-uri pentru iPhone, din 65 de milioane produse in fabrici.

Directorul global pentru securitate in cadrul Apple, cel al echipelor globale de investigatii si cel al echipelor de securitate au participat la aceasta intalnire secreta. Persoanele care lucreaza in cadrul acestor echipe sunt fosti angajati ai NSA, FBI, Secret Service si ai armatei SUA, deci Apple a angajat experti in domeniu pentru a se asigura ca secretele sale raman secrete, desi nu se prea intampla asta.

In cadrul intalnirii s-a spus ca Tim Cook s-a saturat de toate secretele Apple care apar in prsa, sa care ajung la competitori si vrea sa opreasca scurgerile de informatii. Apple a reusit sa-si opreasca partenerii asiatici din a divulga foarte multe informatii, dar pe cei din SUA nu ii pazeste chiar atat de bine, asa ca leak-urile vin de la ei acum.

Apple – cum lupta pentru a proteja secretele iPhone

Apple secrete iPhone

Conform Apple, competitorii si producatorii de accesorii din China pun anunturi in statii de autobuz si la fabricile partenerilor promitand bani buni pentru informatii privind produse Apple inca nelansate. Mai multi bani sunt oferiti pentru componente furate din fabrici, in unele cazuri sumele oferite depasind salariul anual al unui angajat dintr-o fabrica Foxconn sau Pegatron, unde se asambleaza iPhone si iPad.

However, Rice says, Apple has cracked down on leaks from its factories so successfully that more breaches are now happening on Apple’s campuses in California than its factories abroad. “Last year was the first year that Apple [campuses] leaked more than the supply chain,” Rice tells the room. “More stuff came out of Apple [campuses] last year than all of our supply chain combined.”

Conform celor de la Apple, carcasele sunt cele mai importante, deoarece el dezvaluie principalele schimbari de design pentru carcasa, acestea avand si cele mai mari recompense. In 2014 Apple a avut 387 de carcase furate din fabricile partenerilor, numarul scazand la 57 in 2015 si la doar 4 in 2016, semn ca tacticile draconice de securitate functioneaza, mai ales ca in unele cazuri Apple cumpara produsele furate, in 2013 achizitionand 19.000 de carcase iPhone 5C furate inaintea prezentarii.

Apple spune ca a descoperit cativa angajati care-i divulga secretele, insa in cazul unuia investigatia a durat nu mai putin de 3 ani de zile. In viitor ne putem astepta ca din Cupertino sa apara mai multe leak-uri pentru iPhone si iPad decat din alta parte, in ciuda opozitiei lui Tim Cook.