SUA intervine in disputa dintre Apple si Uniunea Europeana

Intr-o miscare extrem de surprinzatoare, SUA a decis sa intervina in disputa dintre Apple si Uniunea Europeana, care ii cere 13 miliarde de dolari sub forma de taxe neplatite in ultimii 10 ani. Uniunea Europeana a aplicat aceasta “amenda” companiei Apple inca din cursul anului trecut, spunand ca privilegiile fiscale acordate de catre Irlanda companiei americane sunt ilegale.

Apple a facut apel impotriva acestei decizii a Uniunii Europene, iar acum SUA intervine pentru a-si sustine compania, depunand o cerere la instanta care judeca apelul. In momentul de fata se pare ca primele audieri vor avea loc abia spre sfarsitul anului viitor, deci e putin probabil ca Uniunea Europeana sa vada banii prea curand, avand in vedere ca aceasta faza a procesului nu este ultima.

Totusi, interventia SUA in aceasta disputa a luat multa lume prin surprindere, mai ales ca adminsitratia prezidentiala de la Washington nu a dat de inteles ca ar face-o. Obama a criticat decizia Uniunii Europene de a cere recuperarea de peste 13 miliarde de euro de la compania Apple, insa Trump nu a spus nimic, dar se pare ca si-ar dori ca banii respectivi sa nu ajunga la UE.

Trump si-ar dori ca Apple sa aduca in SUA o parte din rezerva monetara de peste 200 de miliarde de dolari pe care o are in afara tarii si sa plateasca taxe pentru bani. Daca o parte ar ajunge la Uniunea Europeana, este clar ca Apple nu va repatria banii, asa ca SUA n-ar obtine nimic, asa ca urmeaza o interesanta batalie politica intre SUA si UE.

“The U.S. government has sought to intervene in Apple’s appeal against an EU order to pay back up to 13 billion euros ($14.8 billion) in Irish taxes. I can confirm the United States filed an application with the European Union General Court to intervene in the case involving the retroactive application of state aid rules to Apple.”

SUA Apple Uniunea Europeana