Apple cedeaza 13 miliarde de euro catre Comisia Europeana

Apple este fortata sa cedeze 13 miliarde de euro catre Irlanda, dupa ce Comisia Europeana i-a impus guvernului irlandez sa perceapa suma ca parte a unor taxe datorate de catre companie. Comisia Europeana nu va incasa direct banii acum, ci Apple si guvernul irlandez vor crea un cont special in care suma va fi depusa, sub forma de escrow, pana cand apelurile facute impotriva amenzii uriase a institutiei europene vor fi judecate.

Apple si guvernul irlandez vor alege impreuna un custode care va avea grija de aceasta suma cat ea va fi tinuta in cont pana cand apelurile vor fi judecate. Ministrul finantelor din Irlanda a confirmat aceasta intelegere facuta cu cei de la Apple, iar avand in vedere suma, se pare ca banii vor fi folositi inclusiv pentru investitii, unul sau doi administratori urmand a fi angajati pentru a avea grija de asta.

Apple va depune suma de 13 miliarde de dolari in contul special in perioada urmatoare, iar asta este o adevarata surpriza pentru canimeni nu se astepta la asa ceva. Vorbim despre o suma colosala care reprezinta profitul pentru un intreg trimestru fiscal pentru compania americana, banii urmand a fi blocati complet timp de cativa ani de zile, cat se estimeaza ca va dura judecarea apelurilor formulate de Apple si Irlanda.

Apple ar fi trebuit sa depuna suma intr-un cont speciala pana in ianuarie, dar pana acum au avut loc doar negocieri, mai ales ca vorbim despre o suma imensa. Daca Apple va pierde apelurile facute impotriva amenzii impuse de catre Comisia Europeana, atunci va pierde si acea suma, insa daca va castiga, atunci o va primi, impreuna cu eventualul profit facut din investirea banilor in aceasta perioada.

“Commencement of this procurement process represents a significant milestone and follows months of intensive discussions between Ireland, Apple and the European Commission on the recovery process. The European Commission’s case against Ireland has never been about how much Apple pays in taxes, it’s about which government gets the money.”

Apple 13 miliarde euro comisia europeana