Apple – 507 milioane de dolari de Plata unei Universitati

Apple este obligata sa plateasca 507 milioane de dolari universitatii Wisconsin-Madison pentru folosirea fara drept a unor tehnologii licentiate de catre aceasta. Apple a fost actionata in judecata de catre universitate din cauza acestei probleme, iar juriul care a deliberat in caz a decis ca Apple trebuie sa plateasca 234 milioane de dolari, insajudecatorul a fost de parere ca suma reala ar trebui sa fie de 507 milioane de dolari.

Apple a fost actionata in judecata din cauza unei tehnologii folosite in chip-urile A7, A8 si A8X din iPhone 5S, iPhone 6 si tabletele iPad, aceasta reducand consumul de energie in timpul folosirii. Apple a cerut ca validitatea brevetului de inventie care protejeaza aceasta tehnologie sa fie analizata de catre autoritatile americane, insa acestea au respins cererea, validand practic brevetul de inventie.

Apple pierduse un proces initial in 2015 si a fost obligata sa plateasca 862 de milioane de dolari, suma fiind apoi redusa la 234 de milioane de dolari de un judecator care a considerat ca Apple a incalcat fara stiinta brevetele. Acum un alt judecator a crescut suma la 507 milioane de dolari pentru ca Apple stia ca incalca brevetele de inventie, dar a continuat sa o faca, prin vanzarea terminalelor ce o contin.

Apple a facut din nou apel impotriva acestei decizii, insa un alt proces intentat de catre aceeasi universitate este in continuare in desfasurare. Aceasta sustine ca si chip-ul A9 din iPhone 6S incalca acelasi brevet de inventie, asa ca Apple nu va scapa prea usor de toate aceste probleme legale si ar putea avea de platit o suma foarte mare de bani din cauza lor, daca nu va reusi sa castige in instanta.

“U.S. District Judge William Conley in Madison added $272 million to a $234 million jury verdict the Wisconsin Alumni Research Foundation won against Apple in October 2015. Conley said WARF is owed additional damages plus interest because Apple continued to infringe the patent, which relates to computer processor technology, until it expired in December 2016.”

apple 507 milioane dolari plata universitate