Apple – Irlanda va colecta taxe de 13 miliarde de euro

Apple are impusa de anul trecut o decizie a Comisiei Europene in baza careia trebuie sa plateasca 13 miliarde de dolari drept impozit retroactiv pentru profitul facut in Europa. Apple nu este de acord cu suma si sustine ca este prea mare, insa a depus 13 miliarde de euro intr-un cont special cat se va judeca apelul formulat impotriva acestei hotarari a Comisiei Europene, banii fiind si investiti de un adminsitrator financiar.

Apple a scos suma din conturi si a depus-o in acel cont special, iar guvernul Irlandez a anuntat ca va colecta suma, daca Apple va pierde apelul formulat impotriva deciziei Comisiei Europene. Guvernul irlandez a afirmat deasemenea ca va colecta suma, dar protestand impotriva deciziei Comisiei Europene, pe care o considera a fi una injusta, deoarece Apple a respectat un acord incheiat cu guvernul tarii.

Apple – Irlanda va colecta taxe de 13 miliarde de euro

Apple irlanda 13 miliarde euro

Apple a platit, in baza acestui acord, impozit pe profit de 0.0005%, adica mai nimic, iar Comisia Europeana nu e prea multumita de asta, asa ca a decis sa-i impuna un impozit corect. Comisia Europeana a decis ca Apple a platit in mod ilegal impozite mai mici catre Irlanda si asa a ajuns la suma de 13 miliarde de euro drept impozit pentru 10 ani de activitate si profit declarat in Irlanda, suma fiind uriasa.

Apple are sustinerea guvernului irlandez, care cu tot protestul va trebui sa colecteze suma de 13 miliarde de euro depusa de Apple in contul special. Separat, diverse tari europene ii cer companiei Apple impozit pentru vanzarile generate in tarile lor, asa ca pentru Apple pare sa se fi terminat perioada in care genera profit imens in Europa prin tactici fiscale ce se dovedesc a nu fi chiar atat de corecte.

“Finance Minister Paschal Donohoe said the tax rules from which Apple benefited had been available to all and not tailored for the U.S. technology giant. They did not violate European or Irish law, he added. “We are not the global tax collector for everybody else.” […] The Irish government has said it will collect the money pending an appeal by Apple.”