Prima Pagina Apple Asa Arata Sistemul de Ghidare Autonoma al Apple

Asa Arata Sistemul de Ghidare Autonoma al Apple

Sistemul de ghidare autonoma pentru automobile dezvoltat de catre compania Apple apare astazi intr-un prim clip video care ni-l prezinta in utilizare.

Apple are un sistem de ghidare autonoma pentru automobile in pplin proces de dezvoltare, cei din Cupertino creandu-l initial pentru o masina proprie, insa in final se pare ca l-ar putea vinde unor parteneri. In clipul video de mai jos puteti vedea cum arata acest sistem de ghidare autonoma pe care compania Apple il are in dezvoltare, el fiind filmat pe o masina folosita de Apple pentru teste.

Apple dezvolta aceasta tehnologie in cadrul unui proiect care are denumirea Titan, iar ceea ce vedeti pe masina este departe de ceea ce va fi integrat in automobile comerciale. Compania Apple a creat un set-up complex pentru a putea ajuta masinile sa se ghideze autonom, insa versiunea finala nu va fi la fel de mare, dar probabil va necesita mai mult de 2 camere pentru a ghida automobilele pe drumuri.

Apple nu a dorit sa ofere foarte multe detalii cu privire la proiectul Titan, insa unii parteneri au inceput sa discute despre ceea ce vor americanii sa faca in viitor. Ei dezvolta acest sistem de ghidare autonoma pentru a-l vinde producatorilor de automobile care sunt interesati sa implementeze aceasta tehnologie, dar nu au bani sa o dezvolte singuri, majoritatea facand deja asta de ceva vreme.

Apple a esuat in tentativa de a dezvolta o masina, insa poate ca un sistem de ghidare automata pentru automobile va fi mai usor de creat de catre cei din Cupertino. Google lucreaza la asa ceva de ani de zile, asa ca probabil Apple va reusi sa il termine ceva mai repede.

 • B06DAN

  Interesant. Banuiesc ca pana ce va ajunge la finalul proiectului se vor diminua in marime, parca e o drona uriasa pe masina.

 • Eu nu ├«n╚Ťeleg ce este cu acea nava spa╚Ťial─â pus─â peste ma╚Öina. De ce nu se pot folosi de acel sistem ÔÇťBirds Eye ViewÔÇŁ care vine instalat pe Mercedes, Toyota…etc? Practic este invizibil, nu trebuie sa pui un cote╚Ť de g─âini deasupra ma╚Öinii. Acest design oare este f─âcut tot de Jony Ive?

 • fane

  SUPERB

 • Dan

  Camera 360deg e useless c├ónd e nevoie de calcularea distan╚Ťei p├ón─â la obstacole. Pentru asta e nevoie de un sistem foarte complex de unit─â╚Ťi laser transmitter/receiver care stau la baza sistemului LIDAR (LIght Detection And Ranging). Asta e ceea ce @B06DAN nume╚Öte (╚Öi ├«i dau dreptate) “o dron─â uria╚Ö─â pe ma╚Öin─â” ­čÖé

 • Dan

  Ceea ce se vede acolo e deja o “m─ârime diminuat─â”. P├ón─â nu vor g─âsi o modalitate de a ├«ncorpora sistemul ├«n caroserie, asta va r─âm├óne cea mai high-tech solu╚Ťie ­čśÇ

 • Dan

  Corec╚Ťie: am vrut s─â spun ÔÇŁansablul de camere 360degÔÇŁ din care e compus BEV.

 • Pai ╚Öi camerele acelea inteligente de pe multe modele care citesc semnele de circula╚Ťie, m─âsoar─â distan╚Ť─â dintre vehicule, v─âd obstacole, te anun╚Ťa cand ai ie╚Öit de pe banda ta, fr├óneaz─â ma╚Öina in momentul in care ├«nt├ólne╚Öte un obstacol…etc, de ce nu s-ar putea folosi ├«mpreuna cu un calculator de bord cu inteligenta artificiala? Acele camere exista pe multe modele, sunt foarte performante ╚Öi au inclusiv viziune nocturna care ├«╚Ťi ofer─â acelea╚Öi func╚Ťii pe care le ofer─â ╚Öi pe timp de zi.

 • Dan

  Fii sigur c─â dac─â ar fi fost suficient de bune (cite╚Öte “accurate”) pentru scopul ─âsta, le-ar fi folosit. Sistemul de distance/depth ranging LiDAR e mult superior camerelor (care *aproximeaz─â* distan╚Ťele), prin faptul c─â m─âsur─âtorile sunt incredibil de exacte (vorbim de marje de eroare de zecimi, poate chiar sutimi de milimetru la sute de metri), asta ├«nt├ómpl├óndu-se aproape instantaneu. Pentru un vehicul care se deplaseaz─â ├«ntr-un mediu ├«n care un poten╚Ťial obstacol poate fi nu doar static, ci mai ales ├«n mi╚Öcare, nu exist─â o solu╚Ťie mai rapid─â, a╚Öadar mai eficient─â dec├ót LiDAR. Am I making sense? ­čÖé

 • Dan

  Camerele pe care le men╚Ťionezi tu sunt foarte folositoare ├«n scopurile pentru care au fost create.

 • Dan

  Ca s─â revenim la subiect, or fi ur├óte sau cel pu╚Ťin ciudate “navele alea spa╚Ťiale” pe cupolele ma╚Öinilor autonome, dar ─âsta e un inconvenient minor. Form follows function ­čśÇ

 • Nu te contrazic, nu am probat ambele tehnologii ca Samsung fiu sigur de aceste diferen╚Ťe. A╚Öa c─â trebuie s─â te cred.­čśë