Aplicatia Sanatate a iPhone a Ajutat la Rezolvarea unei Crime

Aplicatia Sanatate dintr-un iPhone, al carui cod de acces a fost spart de politie, a fost folosita pentru a dovedi comiterea unui viol urmat de crima.

aplicatie sanatate iphone crima

Aplicatia Sanatate din iPhone, cea in care se pot inregistra o varietate de informatii privind starea noastra de sanatate, a fost folosita pentru a rezolva o crima comisa in Germania in cursul anului trecut. O tanara de 19 ani a fost violata si ucisa de catre un barbat in Germania, trupul sau fiind aruncat intr-un rual, iar ucigasul a fost prins de catre autoritati, el fiind si trimis in judecata in cursul lunii septembrie.

Telefonul tinerei, un iPhone 6S, a fost recuperat de catre politie si se pare ca ei au reusit inclusiv sa-i sparga codul de acces pentru a obtine date din aplicatia Sanatate, aceasta contribuind la localizarea victimei cand a avut loc crima. Aplicatia a inregistrat o activitate similara cu cea a urcarii unor scari, iar anchetatorii au corelat aceasta activitate cu momentul in care victima fost aruncata la marginea unui rau de catre ucigas.

“The app recorded a portion of his activity as “climbing stairs,” which authorities were able to correlate with the time he would have dragged his victim down the river embankment, and then climbed back up. Freiburg police sent an investigator to the scene to replicate his movements, and sure enough, his Health app activity correlated with what was recorded on the defendant’s phone.”

In ciuda legaturilor facute de catre politisti folosind datele preluate din aplicatia Sanatate, interesant este modul in care au accesat ei informatiile din telefon prin inlaturarea codului de acces al acestuia. Se pare ca politia a angajat o companie din Munich pentru a sparge telefonul iphone, numele acesteia nefiind dezvaluit catre presa, insa e clar ca nici politia din Germania nu poate debloca iPhone-uri, asa cum nu poate nici cea din SUA.

“He refused to give authorities the passcode to his iPhone, but investigators hired a Munich company (which one is not publicly known) to gain access his device.”

Separat de faptul ca inforamtiile din aplicatia Sanatate au fost folosite pentru a incerca dovedirea unei crime, se pare ca acesta ar fi primul caz in care codul de acces al unui iPhone 6S a fost spart pentru o investigatie criminala. Politia refuza, desigur, sa ofere prea multe detalii privind modul in care a obtinut acces la datele din acel iPhone 6S, asa ca nu vom sti vreodata sigur ce s-a intamplat cu el.