Intel isi Regandeste Procesoarele din cauza Spectre si Meltdown

Intel a anuntat astazi ca va regandi procesoarele din cauza vulnerabilitatilor Spectre si Meltdown, compania americana anuntand lansarea unor noi modele.

Intel Regandeste Procesoare Spectre Meltdown

Intel, cel mai mare producator de microprocesoare de pe planeta, isi regandeste in totalitate produsele in urma dezvaluirilor privind vulnerabilitatile Meltdown si Spectre, dezvaluite la inceputul acestui an. Presedintele Intel a confirmat faptul ca inginerii companiei au regandit structura procesoarelor pentru a implementa masuri de protectie impotriva vulnerabilitatilor Spectre, ce nu pot fi rezolvate doar prin actualizari software.

Intel a anuntat ca procesoarele Xeon Cascade Lake vor include un nou sistem de partitionare pentru a proteja utilizatorii impotriva Spectre, procesoarele dedicate consumatorilor urmand a oferi aceeasi protectie. Intel intentioneaza sa lanseze noile procesoare in doua jumatate a anului viitor, deci abia atunci va exista protectie suficient de buna pentru cei care se tem ca el pot fi furate datele in urma exploatarii procesoarelor.

Intel isi regandeste procesoarele din cauza Spectre si Meltdown

Intel sustine ca aceasta partitionare va functiona ca o bariera intre aplicatiile normale si cele care necesita anumite privilegii de utilizator pentru a fi accesate, deci exploit-urile pentru Spectre nu vor functiona. Partea interesanta este ca desi actualele procesoare Intel vor suferi pe partea de performante dupa blocarea vulnerabilitatilor Spectre si Meltdown, procesaorele noi nu vor fi afectate de asemenea probleme si vor avea performante bune.

“First, we have now released microcode updates for 100 percent of Intel products launched in the past five years that require protection against the side-channel method vulnerabilities discovered by Google. We have redesigned parts of the processor to introduce new levels of protection through partitioning that will protect against both Variants 2 and 3. Think of this partitioning as additional “protective walls” between applications and user privilege levels to create an obstacle for bad actors.”

Intel a anuntat deasemenea astazi ca a lansat actualizari software pentru toate procesoarele lansate in ultimii 5 ani pe piata, deci utilizatorii acestora nu vor putea avea datele furate prin exploatarea Spectre si Meltdown. Intel a fost serios criticata pentru modul in care a tratat intreaga problema a vulnerabilitatilor procesoarelor sale si desigur ca solutia cea mai simpla a fost sa faca alte procesoare sigure, care desigur ca vor fi mai scumpe.

Intel nu pare sa fi gandit prea bine toata aceasta problema a procesoarelor sale si se pare ca singura solutie este sa stoarca si mai multi bani de la clientii sai pentru a le oferi siguranta de care au nevoie.