Portarea Numerelor de Telefon a Devenit mai IEFTINA

Portarea numerelor de telefon a devenit mai ieftina in Romania multumita unei schimbari anuntate de catre ANCOM dupa consultari cu operatorii de telefonie.

Portare Numere Telefon IEFTINA

Portarea numerelor de telefon a devenit mult mai ieftina in urma unei schimbari a tarifelor facuta de catre ANCOM dupa consultarea cu operatorii de telefonie mobila din Romania. In ultimii ani portarea numerelor a crescut exponential pe masura ce ofertele pentru telefonia mobila au devenit din ce in ce mai bune si mai variate, deci ANCOM a vrut sa reduca si tarifele de portare.

ANCOM a anuntat ca in urma consultarilor facute, tariful de portare pe care operatorul acceptor il datoreaza operatorului donor este de 4.6 euro pentru fiecare numar geografic, independent, sau nongeografic, in loc de 7.8 euro. Vorbim despre o diferenta de 3.2 euro intre preturile pe care operatorii trebuie sa le plateasca pentru acceptarea numerelor de telefon venite din alte retele, schimbarea fiind una benefica.

Portarea numerelor de telefon a devenit mai ieftina

ANCOM a stabilit ca in cazul numerelor nongeografice, adica cele pentru telefonie mobila, pretul platit de catre operatorul acceptor scade de la 5.6 euro la 2.13 euro incepand de anul acesta. Valoarea este mai mica de jumatate fata de cea perceputa pentru categoria anterioara de numere de telefon, diferenta fiind data de costurile implicate in transferul datelor.

„Având în vedere că volumul de numere portate a crescut semnificativ, ANCOM a considerat necesară revizuirea tarifelor pe care furnizorul acceptor le datorează furnizorului donor pentru fiecare număr portat. Ne aşteptăm ca reducerea costurilor implicate de procesul de portare a unui număr de telefon să se vadă atât în creşterea numărului de utilizatori care aleg să se porteze, dar şi în ofertele furnizorilor.”

ANCOM a analizat tarifele practicate in unele dintre tarile europene in momentul de fata si a ajuns la o valoare care acopera cam nivelul unei optiuni lunare pentru o cartela de telefonie mobila. Practic, pretul platit de catre operatorul acceptor acopera costurile necesare pentru transferul de date intre cei doi operator, nu cat ce mult valoreaza respectivul client.